سامانه برق من مختل شد
قطعی برق زندگی همه مردم را مختل کرده است. مردم برای کاهش خسارتهای ناشی از قطع برق باید حداقل از زمان خاموشیها مطلع باشند، اما از صبح امروز شنبه، ۳ خرداد ۱۴۰۴، سامانه برق من از دسترس خارج شده است. همچنین پیش از این امکان گرفتن اسکرینشات از صفحه مورد نظر وجود نداشت.
به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از تجارت نیوز، اطلاع از زمان قطعی برق بدیهیترین حقی است که مردم در زمان خاموشیها باید داشته باشند. در شرایطی که ناترازی برق از فصل بهار زندگی مردم را مختل کرده است، اختلال در سامانه دسترسی به زمان قطعی برق شرایط را سختتر میکند.
صبح روز شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴، وبسایت و اپلیکیشن برق من از دسترس خارج شد و در مراجعه مشترکان، خطای سرور دیده شد.
«برق من» اجازه اسکرینشات به کاربران را نمیدهد!
از دسترس خارجشدن سامانه برق من، میتواند مردم را با خاموشیهای غیرمنتظره روبهرو کند. گرچه همچنان از روشهای دیگر مانند سایت شرکتهای توزیع برق استانها یا از طریق پیامک و کد دستوری میتوان از خاموشیها مطلع شد، اما باید گفت بسیاری از مردم نسبت به تمامی روشهای موجود آشنایی ندارند و این اقدام حتی برای چند ساعت نیز میتواند خاموشیهای غیرمنتظره را برای شهروندان به دنبال داشته باشد.
در کنار موضوع از دسترس خارجشدن سامانه برق من، موضوع عجیب دیگری نیز به چشم خورد. در بهروزرسانی جدید سامانه برق من، امکان گرفتن اسکرینشات از کاربران سلب شده است. این بدان معناست که کاربران نمیتوانند زمان خاموشیهای خود را ذخیره کنند یا برای دیگران بفرستند!
این اتفاق در حالی رخ داده است که بهطور عمده سلب امکان اسکرینشات در اپلیکیشنهایی رخ میدهد که نیاز به تدابیر امنیتی بالا دارند تا جلوی سواستفادههای احتمالی گرفته شود. به عنوان مثال این موضوع در همراهبانکها مرسوم است.
نکته مورد توجه آن است که چرا سامانهای که وظیفه اطلاعرسانی خاموشیها، پرداخت قبوض و دیگر امور مشترکان را دارد، باید امکان گرفتن اسکرینشات را از کاربران سلب کند؟
جلوگیری از دزدی با افزایش تدابیر امنیتی
با توجه به پیگیریهای تجارتنیوز، بهنظر میرسد که یکی از دلایل سلبکردن امکان اسکرینشات از مردم، جلوگیری از برقدزدی باشد. به بیان دیگر، با اعلام دقیق زمان خاموشیها، دزدی از سیم و ترانسهای برق بالا میرود.
در همین زمینه لازم به ذکر است که اگر این موضوع توجیهی برای افزایش تدابیر امنیتی باشد، باید پرسید میتوان با اعمال محدودیت برای شهروندان جلوی دزدی را گرفت؟ آیا باید حق اطلاع از زمان دقیق قطعی برق از مردم سلب شود تا دزدی صورت نگیرد؟
موضوع دیگر آن است که در حال حاضر هم خاموشیهای برنامهریزیشده و هم برنامهریزینشده در سطح کشور وجود دارند. یعنی برق در برخی ساعات بهطور دقیق مطابق زمانبندی اعلامشده و در برخی موارد غیرمنتظره قطع میشود. اگر توجیه مذکور منطقی باشد، باید پرسید در مناطقی که دزدی کمتر است خاموشیها نیز مطابق برنامه هستند؟
گره خوردن موضوع دزدی با اعلام دقیق خاموشیها از یک بحران اقتصادی و اجتماعی نشان دارد.
با توجه به ناترازی برق و ناتوانی وزارت نیرو در جبران این ناترازی، مردم مجبور به تحمل خاموشی هستند. حال با توجه به این که دزدی در جامعه زیاد شده است و این موضوع خود دلایل اقتصادی و اجتماعی مشخصی دارد، مردم نمیتوانند از زمان دقیق خاموشیها مطلع شوند یا زمانبندی اعلامشده را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. چراکه مسئولان قصد دارند با این برخوردهای امنیتی دزدی در زمان خاموشیها را کاهش دهند.
تبدیل شدن زمان اعلام خاموشیها به یک مسئله امنیتی از گستردهشدن بحرانهای اقتصادی و اجتماعی نشان دارد. کشوری که دارای ذخایر نفتی و گازی فراوانی است، بهجای داشتن دید کلان و توسعهمحور در زمینه انرژی، تنها منابع موجود را مصرف کرده است. تا جایی که در غیاب سرمایهگذاری، بهرهوری پایین و بهینهنبودن مصرف، وضعیت بحران انرژی در کشور روز به روز تشدید میشود.
در این میان، تدابیر مسئولان برای بحران انرژی مانند مسکنی موقت عمل میکنند. با اعمال خاموشی برای مردم و صنایع، شاید بحران انرژی تا حد کمی فروکش کند، اما آسیبهای اجتماعی و اقتصادی بسیاری به جای میگذارد. همانطور که بسیاری از کارشناسان معتقد هستند که افزایش دزدی در جامعه محصول شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور است.