کش و قوسهای ورود تجدیدپذیرها به شبکه برق کشور
وزارت نیرو دردولت چهاردهم با شعار توسعه تجدیدپذیر ها پا به میدان گذاشت هدف اولیه وارد مدار شدن ۵ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر تا تابستان و ۳۰هزار مگاوات تا پایان دولت بود که تحققش مشخص نیست.
به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از خبرگزاری مهر، انرژیهای تجدید پذیر نامی آشنا که وزارت نیرو در دولت چهاردهم با وعده توسعه آن و جلوگیری از ناترازی ها در اولویت قرار داد تا از این طریق در سالهای آتی شاهد ناترازی برق و خاموشیهای مکرر نباشیم. انرژی پاک که به عقیده کارشناسان از وابستگی ما به سوختهای فسیلی میکاهد.
با روی کار آمدن دولت چهاردهم سیاستهای انرژی کشور بر آن شد تا ناترازی های برق به وسیله انرژیهای تجدید پذیر و بیشتر با پنلهای خورشیدی تأمین شود؛ از این رو با دستور رئیس جمهور و پای کار آمدن بخش خصوصی، این موضوع در اولویت قرار گرفت. رسیدن به این هدف و تأمین برق توسط انرژیهای تجدید مستلزم همگرایی و حل مسائل مختلف آن از جمله تأمین مالی است.
چندی پیش امیر دودابی نژاد معاون سرمایهگذاری و تنظیم مقررات سازمان انرژیهای تجدید پذیر در رابطه با این موضوع گفته بود: مهمترین گلوگاه بخش خصوصی در حوزه تجدید پذیر موضوع تأمین مالی است بر اساس مصوبه هیئت وزیران مجموعههای مرتبط با انجام و فرایند توسعه تجدید پذیر ها در کشور چاره اندیشی کنند.
البته در ابتدای این دولت وزیر نیرو از هدفگذاری ۳۰ هزار مگاواتی تا پایان دولت البته مشروط به تأمین مالی خبر داد در عین حال وارد مدار شدن ۵ هزار مگاوات انرژی تجدید پذیر تابستان جاری هدفگذاری شده بود. اما سوال اینجاست که چه اقداماتی در راستای تسریع بخشیدن به برای در مدار گرفتن انرژیهای تجدید پذیر در دستور کار قرار گرفته است؟
محسن طرز طلب معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدید پذیر هفته گذشته با اشاره به قول دولت مبنی بر تأمین اعتبار توسعه نیروگاههای تجدید پذیر به صورت هفتگی گفت: تاکنون ۱۰ درصد از ۲.۵ میلیارد دلاری که دولت قول تأمین آن را داده، تأمین شده است.
این در حالی است که عباس علی آبادی، وزیر نیرو چندی پیش در جمع خبرنگاران گفته بود، در تجدیدپذیرها موضوع مهم جذاب کردن محیط کسب و کارها در این حوزه است و باید بتوانیم هم در مصرف و هم تولید برق از تجدیدپذیرها را افزایش دهیم. به طوری که در حال ۷۸ هزار مگاوات متقاضی داریم و ۳۵ هزار مگاوات پروانه صادر شده اما رسیدن به برنامه فاصله داریم و با صبوری به برنامه میرسیم.
به گفته وی تا پایان سال جاری ۱۰ هزار مگاوات تجدید پذیر وارد مدار میشود، ضمن آنکه ۲-۳ هزار مگاوات تجهیزات تجدید پذیر خانگی به زودی وارد کشور میشود.
عباس علی آبادی وزیر نیرو در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این سوال که بیرغبت مردم به احداث نیروگاههای پشتبامی به علت پایین بودن قیمت فروش برق مازاد است خاطر نشان کرد: احداث نیروگاه خورشیدی در همه جا مجاز است اعم از سقف خانه و حیاط منزل حتی اگر مشارکتی باشد و به این سمت میرویم که تولید برق تجدید پذیر مستقل از فروش به دولت باشد و هرکسی برای خود تولید و مصرف کند.
علی آبادی ادامه داد: چنانچه قراردادی با ما منعقد شده باشد طبق قواعدی که قانون برای ما تعیین کرده است ما به آن متعهد هستیم مانند ماده ۱۲ که وجود دارد.
وی در خاتمه در رابطه با تعرفههای فروش برای تجدیدپذیرها توضیح داد: بر اساس قانون خرید و فروش در بورس انرژی انجام میشود و همانطور که میدانید قیمت برق در بورس انرژی از جذابیت بالایی برخوردار است.
بر اساس این گزارش و هدفگذاری هایی که از ابتدای دولت تا کنون انجام شده است باید دید هدف گذاری ابتدایی که برای ۵ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر شده است انجام میگیرد که در انتظار هدفگذاری های بزرگتری تا پایان دولت باشیم یا آنکه این هدف گذاری ها به دلایل متعدد از جمله تأمین مالی محقق نمیشود و در حد وعده باقی میماند.