» اقتصاد جهانی » برنده جنگ اقتصادی اوکراین و روسیه چه کسی است؟
برنده جنگ اقتصادی اوکراین و روسیه چه کسی است؟
اقتصاد جهانی

برنده جنگ اقتصادی اوکراین و روسیه چه کسی است؟

۰

به نظر می‌رسد تا امروز اوکراین در جنگ اقتصادی علیه روسیه پیروز است. آیا این روند ادامه خواهد داشت؟

به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از تجارت نیوز، هر کسب‌وکاری در اوکراین نقطه مرجعی برای خود دارد. برای میخایلو تراوتسکی، یک کشاورز در پریلوکی، این نقطه مرجع، شش هفته اول تهاجم گسترده روسیه بود. زمانی که نیروهای روسی در بزرگراهی متوقف شدند، مزرعه او به منطقه‌ای بی‌طرف تبدیل شد. در حالی که محلی‌ها برای دور نگه داشتن روس‌ها می‌جنگیدند، تراوتسکی با جلیقه ضدگلوله و تفنگ اتوماتیک در کنار خود، دو بار در روز گاوهایش را می‌دوشید.از آن زمان تاکنون، این مزرعه مدام خود را با مشکلات جدید وفق داده است. زمانی که روسیه برای اولین بار سیستم انرژی اوکراین را بمباران کرد و یخچال‌ها و دستگاه‌های شیردوشی غیرقابل استفاده شدند، تراوتسکی به تولید محصولات لبنی تخمیری و پنیرهایی با ماندگاری طولانی‌تر، مانند پنیر فتا، روی آورد. زمانی که خانواده‌های ثروتمند منطقه را ترک کردند، او قیمت‌ها را کاهش داد و شروع به تأمین نیاز بازنشستگانی کرد که همچنان در منطقه مانده بودند و به شیر نیاز داشتند.

اقتصاد اوکراین در مقیاسی بزرگ‌تر نیز، خود را برای مقابله با واقعیت‌های جنگی بازآفرینی کرده است. اگرچه اندازه آن هنوز یک‌چهارم کوچک‌تر از سال ۲۰۲۱ است، اما برای اولین بار از زمان آغاز تهاجم گسترده در سال ۲۰۲۲، در برخی از جنبه‌های کلیدی، از اقتصاد دشمن خود سالم‌تر است.

بانک مرکزی اوکراین پیش‌بینی می‌کند تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۴ به میزان چهار درصد و در سال ۲۰۲۵ به میزان ۴.۳ درصد رشد کند. ارزش پول ملی پایدار است و نرخ بهره ۱۳.۵ درصدی در پایین‌ترین سطح خود طی ۳۰ ماه گذشته قرار دارد. این در حالی است که در روسیه، نرخ بهره به‌زودی به ۲۳ درصد خواهد رسید تا از سقوط روبل جلوگیری شود؛ بانک‌ها شکننده به نظر می‌رسند و رشد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۵ تنها بین ۰.۵ تا ۱.۵ درصد پیش‌بینی می‌شود. با این حال، اوکراین با چالش‌های بزرگی روبه‌روست: شدت گرفتن جنگ، کاهش منابع داخلی و بازگشت دونالد ترامپ به قدرت.

سه مرحله اقتصاد اوکراین

اقتصاد اوکراین از زمان تهاجم گسترده روسیه در سال ۲۰۲۲، سه مرحله را پشت سر گذاشته است. در مرحله اول، در شرایط جنگی سخت، این کشور به‌سختی تلاش کرد بحران‌ها را مدیریت کند. حکومت نظامی اجرا شد و با اعلام نیاز به نیروهای نظامی، ۱۴ میلیون نفر خانه‌های خود را ترک کردند. روسیه با محاصره بنادر دریای سیاه، صادرات اوکراین را متوقف کرد.

بانک مرکزی اوکراین اقدامات خود را به اهداف نظامی اختصاص داد و در نیمه اول سال ۲۰۲۲ نیمی از کسری بودجه عمومی را تأمین مالی کرد. سیاست انقباضی اعمال شد و بانک‌ها با نقدینگی پر شدند. تورم افزایش یافت و تولید ناخالص داخلی یک‌سوم کاهش یافت.

مرحله دوم پس از دفع پیشروی‌های روسیه در جنوب اوکراین در اواسط ۲۰۲۲ آغاز شد. با بهبود اعتماد مردم و شرایط کشور، تولید ناخالص داخلی تثبیت شد. توافقی با میانجی‌گری سازمان ملل به اوکراین اجازه داد دوباره غلات خود را صادر کند. بانک مرکزی به مبارزه با تورم بازگشت و در اوایل سال ۲۰۲۳ بسته‌ای اقتصادی با صندوق بین‌المللی پول امضا و تأمین مالی کسری بودجه از طریق چاپ پول را متوقف کرد. با ورود کمک‌های خارجی، ذخایر ارز خارجی بهبود یافت و سیاست انقباضی و کنترل‌های سرمایه کاهش پیدا کرد.

بازگشت به ثبات اقتصاد کلان، به دولت و شرکت‌ها اجازه داد عملیات کسب‌وکار خود را در برابر جنگ مقاوم کنند. یکی از اولویت‌ها، حفاظت از دارایی‌های تولیدی در برابر موشک‌های روسی بود. پارک‌های صنعتی در مناطق امن‌تر غربی ساخته شدند و شرکت‌ها برای حفاظت از درآمد خود در برابر جنگ، در خارج از کشور سرمایه‌گذاری کردند.

چالش‌های جدید

اکنون اقتصاد اوکراین وارد مرحله سوم خود شده است که در معرض بزرگ‌ترین تهدیدها قرار دارد: کمبود شدید انرژی، نیروی کار و منابع مالی.

حملات روسیه به شبکه انرژی اوکراین در سال ۲۰۲۲ و دوباره در بهار و تابستان امسال، ظرفیت تولید برق این کشور را به کمتر از نصف ۳۶ گیگاوات پیش از جنگ کاهش داده است. در دسامبر، روسیه ۹۳ موشک و نزدیک به ۲۰۰ پهپاد به تأسیسات انتقال و نیروگاه‌های حرارتی اوکراین شلیک کرد که منجر به قطعی برق شد.

با این حال، اوکراین اکنون بهتر از قبل برای مقابله با این شوک‌ها آماده شده است. در دسامبر، ظرفیت واردات برق از اتحادیه اروپا تقریباً یک‌چهارم افزایش یافت. بسیاری از تولیدکنندگان مواد غذایی از پسماندهای خود بیوگاز تولید می‌کنند و شرکت‌های صنعتی از ترکیبی از گاز طبیعی، باد و انرژی خورشیدی بهره می‌برند.

از سال ۲۰۲۲، بسیج نیروها، مهاجرت و جنگ باعث کاهش بیش از یک‌پنجم نیروی کار شده است. تعداد فرصت‌های شغلی به ۶۵ هزار در هفته رسیده است، اما هر موقعیت شغلی به‌ طور متوسط تنها ۱.۳ متقاضی دارد. درگیری بین وزارتخانه اقتصاد و وزارتخانه دفاع بر سر بسیج نیروها همچنان ادامه دارد.

کسب‌وکارهای کوچک و کشاورزان برای تأمین مالی عملیات خود دچار مشکل‌اند. هزینه‌های بالای انجام کسب‌وکار، سودآوری را کاهش داده است. دولت نیز بیش از درآمد خود هزینه می‌کند و کسری بودجه در سال ۲۰۲۵ نزدیک به ۲۰ درصد تولید ناخالص داخلی خواهد بود.

چشم‌انداز آینده

اوکراین احتمالاً می‌تواند بدون کمک مالی آمریکا در سال ۲۰۲۵ زنده بماند، اما اگر آمریکا حمایت خود را قطع کند، ممکن است در سال ۲۰۲۶ اوکراین با بحران مواجه شود. با این حال، کسب‌وکارها همچنان امیدوار هستند. تراوتسکی می‌گوید امسال برای اولین بار از زمان شروع جنگ، سود کمی کسب کرده اما مشکلات همچنان پابرجاست.

لینک کوتاه: https://eco365.ir/lnn5

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×