» یادداشت » به مردم حس گناه ندهید، مشکل از جای دیگر است!!
به مردم حس گناه ندهید، مشکل از جای دیگر است!!
یادداشت

به مردم حس گناه ندهید، مشکل از جای دیگر است!!

۰

علیرضا لرک، روزنامه نگار نوشت: با گرم شدن هوا در ایران و با توجه به ناترازی برق و آب، این روزها صحبت‌های عجیب و غریبی از سوی مسئولین به گوش میرسد که به نوعی عامل اصلی این ناترازی‌ها را مصرف بی‌رویه مردم یا همان بخش خانگی می‌دانند.

رییس جمهور در سخنانی تعجب آور گفته است زمانی که برق رایگان در اختیار مردم قرار می‌گیرد، ارزش آن را نمی‌دانند و یا مردم را به استفاده از بادبزن و پنکه تشویق می‌کند و از سوی دیگر مصرف مردم ایران را ۶ برابر اتحادیه اروپا اعلام می‌کند.

وزیر نیرو نیز در اظهارنظری عجیب‌تر می‌گوید: « مردم باید انتخاب کنند که از میان یخچال، روشنایی و سایر وسایل برقی، کدام را و تا چه میزان استفاده کنند.»

رییس مجلس نیز امروز گفته است که اگر مردم همان‌قدر که مراقب خرید بسته اینترنت بودند در مورد صرفه‌جویی انرژی رعایت می‌کردند مشکل حل می‌شد

اما شاید بد نباشه بررسی بر روی مصرف برق، آب و گاز ایران داشته باشیم تا ببنیم که چه عامل اصلی باعث این ناترازی‌ها در حوزه انرژی شده است و تا چه حد مردم مقصر این اتفاقات هستند که به صورت مداوم مسئولین آنها را سرزنش می‌کنند.

مقایسه مصرف برق با دیگر کشورها

از نظر سرانه مصرف برق خانگی، ایران در رتبه ۶۵ جهان قرار دارد و مصرف آن به طور قابل‌توجهی کمتر از کشورهای توسعه‌یافته مانند آلمان، انگلستان و میانگین اتحادیه اروپاست، اما بیشتر از کشورهایی مانند ترکیه مصرف دارند. اما با بررسی منابع مختلف مشخص می‌شود که مشکل اصلی در ایران نه صرفاً مصرف خانگی بالا، بلکه اتلاف در شبکه توزیع و کمبود تولید برق است.

مصرف سرانه آب خانگی

بر اساس آمارها در منابع موجود جهانی، ایران از نظر سرانه مصرف آب خانگی (۱۹۸-۲۵۰ لیتر در روز) بالاتر از میانگین جهانی و بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته قرار دارد، اما کمتر از برخی کشورهای پرمصرف مانند آمریکا و کانادا آب مصرف می‌کنند. با این حال، مشکل اصلی ایران نه مصرف خانگی، بلکه مصرف بالای کشاورزی (۹۰ درصد) و اتلاف آب به دلیل راندمان پایین است و به نوعی می‌توان گفت که عامل اصلی اتلاف منابع آبی کشور نه مصرف خانگی، بلکه تجهیزات فرسوده کشاورزی و به روز نبودن این صنعت است.

و اما در بخش گاز

ایران از نظر مصرف کل گاز در رتبه چهارم جهان و از نظر سرانه مصرف گاز طبیعی در رتبه چهارم جهان (پس از امارات، عربستان و روسیه) قرار دارد. مصرف گاز خانگی ایران ۶ برابر میانگین جهانی و سرانه مصرف آن ۳ برابر اروپا و ۱۰ برابر چین است. در مقایسه با کشورهای همسایه مانند ترکیه، مصرف ایران بسیار بالاتر است. اما شاید باید اصل این مصرف بالا را در جای دیگری جستجو کرد و آن بازهم به صورت مستقیم به مصرف خانگی و مردم برنمی‌گردد. مشکل اصلی شدت بالای مصرف انرژی، اتلاف در شبکه توزیع و وابستگی به گاز به دلیل یارانه‌های انرژی است که می‌توان گفت بخش اعظم آن به دسترسی راحت و همچنین عدم آموزش لازم برای بهینه‌سازی مصرف است. از سوی دیگر عدم امکان دسترسی خانوارها به دلیل مشکلات اقتصادی و تحریم به امکاناتی چون بخاری و گازهایی که با بالاترین راندمان و کمترین مصرف کار می‌کنند تاثیر بسیاری در بالا رفتن مصرف انرژی در ایران دارد.

ناترازی مدیریتی عامل اصلی

در بحث بنزین هم با نگاهی به خودروهای وارداتی و مخصوصا تولیدات داخلی به خوبی می‌توان دریافت که بازهم عدم ایجاد ریرساخت و امکانات لازم از سوی مسئولین امر باعث شده تا مردم توان خرید خودروهای کم مصرف را نداشته باشند.

با بررسی همه موارد به راحتی می‌توان دریافت که در این ناترازی آب و برق و گاز مردم سهمی اندک را نسبت به مسئولین دارند. شاید بتوان گفت که مهمترین عامل ناترازی‌های امروز ایران به ناترازی مدیریتی در سطوح کلان کشور برمی‌گردد.

پس از آقایان مسئول خواهشمندیم با آدرس غلط دادن و انگشت اشاره را به طرف شهروندان گرفتن بیش از این مردم را گناهکار جلوه ندهند و کوتاهی و قصور خود را به گردن مردم نیاندازند. مردمی که تا به امروز نشان داده‌اند که چه تاب‌آوری بالایی دارند و به راحتی تسلیم مشکلات و کمبودها نمی‌شوند. مردمی که با حداقل‌ها در زمینه‌های مختلف زندگی دارند روزگار به سر می‌کنند.

لینک کوتاه: https://eco365.ir/dv7q

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×