توقف مجوز کاهش کیفیت بنزین
در حالی که برخی پروژههای توسعهای صنعت پالایش به دلیل نبود منابع مالی متوقف ماندهاند، شرکت ملی پالایش و پخش میگوید با استفاده از ظرفیتهای خالی پالایشگاهها، تولید بنزین را در سال ۱۴۰۳ حدود ۸ میلیون لیتر در روز افزایش داده و همزمان مجوزهای کاهش کیفیت سوخت را نیز لغو کرده است.
به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از ایسنا، میانگین تولید روزانه بنزین در سال گذشته با فعالسازی ظرفیتهای موجود در پالایشگاهها و توقف صدور مجوزهای کاهش کیفیت بنزین، به بیش از ۱۰۵ میلیون لیتر رسانده شده است. طبق اعلام مسئولان، تولید بنزین کشور در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال گذشته حدود ۸ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است. این افزایش عمدتاً از طریق استفاده از ظرفیت خالی واحدهای بنزینسازی و افزایش خوراک پالایشگاهها به میزان ۱۰۰ هزار بشکه در روز حاصل شده است.
در حوزه کیفیت، شرکت پالایش و پخش فراوردههای نفتی اعلام کرده مجوزهای موقتی که در گذشته برای کاهش عدد اکتان بنزین صادر میشد، در دولت چهاردهم متوقف شده و تمرکز بر تولید بنزین با استانداردهای یورو ۴ و یورو ۵ قرار گرفته است. آمار رسمی از میزان دقیق تولید این سوختها منتشر نشده اما گفته میشود در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سالهای گذشته، روندی افزایشی داشتهاند.
از جمله پروژههای به بهرهبرداری رسیده در این حوزه، میتوان به راهاندازی واحد هیدروکراکر در پالایشگاه آبادان اشاره کرد که پیش از این افتتاح شده اما عملیاتی نشده بود. این واحد اکنون روزانه حدود ۴ میلیون لیتر نفتگاز یورو ۵ تولید میکند. همچنین در پالایشگاه شیراز، واحد ایزومریزاسیون راهاندازی شده و به گفته مسئولان، کیفیت کل بنزین تولیدی این پالایشگاه به استاندارد یورو ۵ ارتقاء یافته است.
ادعای صرفهجویی ۱.۷ میلیارد دلاری
آنطور که اعلام شده در صورت انجام نشدن این افزایش تولید، کشور ناچار به واردات بنزین و نفتگاز میشد که با توجه به قیمتهای بینالمللی، میتوانست در مدت شش ماه هزینهای معادل ۱.۷ میلیارد دلار به همراه داشته باشد. این برآورد بر مبنای قیمتهای جهانی انجام شده، اما اطلاعاتی درباره حجم واردات انجامشده در این بازه زمانی منتشر نشده است.
طرحهای توسعهای در سال ۱۴۰۴
دو طرح کلیدی در زمینه پروژههای پالایشی، در برنامه بهرهبرداری سال ۱۴۰۴ قرار دارند. نخست، پالایشگاه آدیش با ظرفیت ۶۰ هزار بشکه در روز که توسط بخش خصوصی اجرا شده و قرار است در بهار ۱۴۰۴ به بهرهبرداری برسد. دومین طرح، فاز نخست پالایشگاه مهر خلیجفارس با ظرفیت ۱۲۰ هزار بشکه در روز است که توسط قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا اجرا شده و طبق برنامه در همان سال بهرهبرداری خواهد شد.
همچنین در حوزه کیفیسازی چند پروژه در مراحل نهایی قرار دارند. طرح ارتقای کیفیت نفتگاز پالایشگاه شیراز در ابتدای سال ۱۴۰۴ راهاندازی میشود و با بهرهبرداری از آن، تمام نفتگاز تولیدی این پالایشگاه به استاندارد یورو ارتقاء مییابد. همچنین طرح کیفیسازی بنزین پالایشگاه تهران در حال اجراست و بر اساس اعلام شرکت پالایش و پخش، تلاش میشود تا پایان سال ۱۴۰۴ تمام بنزین این پالایشگاه نیز به استاندارد یورو ۴ و ۵ برسد.
گسترش زیرساخت انتقال سوخت
اما در حوزه زیرساخت، احداث هزار کیلومتر خط لوله انتقال فرآوردههای نفتی تا پایان سال ۱۴۰۳ به مرحله نهایی رسیده و طبق برنامهریزی انجامشده، در سال ۱۴۰۴ این خطوط به بهرهبرداری میرسند. ارزش این پروژهها بیش از ۸۰۰ میلیون دلار برآورد شده است. خطوط جدید شامل خط لوله بندرعباس – رفسنجان، خط سبزآب – ری و خطوط انتقال به نیروگاهها هستند که با هدف افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای حمل سوخت اجرا شدهاند.