روند صعودی قیمت سیبزمینی همچنان ادامه دارد
قیمت سیب زمینی در ماههای اخیر نوسان چشمگیری داشته است. در چند روز گذشته، معاون فنی و بازرگانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، از عرضه سیبزمینی با قیمت مصوب ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان در میادین میوه و ترهبار خبر داده است. این در حالی است که این محصول هر روز گرانتر میشود.
به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از تجارت نیوز، در ماههای اخیر، کنترل قیمت سیب زمینی به یکی از بحرانهای دولت تبدیل شده است. طوری که قیمت این محصول از ۲۱ هزار تومان به ۶۰ هزار تومان و در مواردی به بیش از ۸۰ هزار تومان هم به ازای هر کیلوگرم میرسد.
اما در روزهای اخیر، مرتضی معتمد، معاون فنی و بازرگانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، از عرضه سیبزمینی با قیمت مصوب ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان در میادین میوه و ترهبار خبر داد. اما آیا در حال حاضر سیبزمینی با این قیمت به دست مصرفکننده میرسد؟
افزایش قیمت سیب زمینی از کجا آغاز شد؟
از اواسط آذر قیمت سیب زمینی با جهش ۴۳ درصدی از ۲۱ هزار تومان به ۳۱ هزار تومان رسید. البته نوسان قیمت این محصول به همین نقطه ختم نشد و قیمت آن در اوایل بهمن تا ۶۰ هزار تومان پیش رفت. این در حالی بود که سیبزمینی در میادین میوه و ترهبار ۲۷ هزار تومان قیمتگذاری شده بود. اما حالا در مواردی قیمت سیبزمینی در برخی خردهفروشیها بیش از ۸۰ هزار تومان هم عرضه میشود.
مرتضی معتمد، معاون فنی و بازرگانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، به ایرنا گفته است که عرضه مستقیم سیب زمینی وارداتی با قیمت مصوب در میادین و محلات پررفتوآمد انجام میشود که قیمت مصوب هر کیلو ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است. اما آیا سیبزمینی با همین قیمت به دست مصرفکننده میرسد؟
بررسی فروشگاههای اینترنتی حاکی از آن است که قیمت این محصول از ۴۵ هزار تومان شروع میشود و تا ۶۰ هزار تومان ادامه دارد. البته در مواردی قیمت سیبزمینی در این فروشگاهها ۷۵ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم هم رسیده است.
بنابراین در حال حاضر مشخص نیست که سیبزمینیها ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومانیبه چه سرنوشتی دچار شدهاند.
عواملی موثر در نوسان قیمت سیبزمینی
دلایل مختلفی از سوی کارشناسان و فعالان حوزه کشاورزی برای افزایش قیمت سیب زمینی ذکر شده است که ازجمله آن میتوان به صادرات غیرقراردادی اشاره کرد. هرچند صادرات برای کشور ارزآوری دارد، اما زمانی که صادرات باعث کمبود در بازار شود، قطعا این امر اصولی نیست.
کاهش تولید هم یکی از دلایل مهم افزایش قیمت سیبزمینی است. چراکه سال گذشته کشت سیبزمینی بالا بود و این امر باعث زیان کشاورزان شد. البته به جز این موارد، سرمازدگی هم باعث رشد قیمتی این محصول شده است. زیرا به دلیل سرمازدگی، سیبزمینی مورد نیاز بازار از مناطق جنوبی کشور تأمین میشود. در نتیجه هزینه حملونقل هم به سایر هزینهها اضافه میشود.
بیتدبیری وزارت جهاد عامل برهم خوردن تعادل بازار سیب زمینی
در ماههای اخیر، کنترل بازار سیبزمینی به یک بحران برای دولت و وزارت جهاد کشاورزی تبدیل شده است. تمام دلایل ذکر شده در سالهای قبل هم وجود داشتند و وزارت جهاد میتوانست برای کنترل بازار برنامهریزی کند. اما این این اتفاق رخ نداد.
با توجه به وضعیت فعلی، به نطر میرسد که این وزارتخانه به جای اینکه به فکر حل ریشهای این مشکلات باشد، به دنبال رفع مشکلات به صورت موقت است. این رویکرد نهتنها به نفع تولیدکننده و مصرفکننده نیست، بلکه این شرایط بیشتر به ضرر اقتصاد کشور است.
واردات راهکار موقت وزارت جهاد برای کنترل بازار
یکی از راهکارهایی که درحال حاضر از سوی وزارت جهاد کشاورزی مورد استفاده قرار گرفته، واردات است که این واردات از کشورهای ترکیه و پاکستان برای کنترل قیمتها صورت گرفته است.
طبق اطلاعات منتشر شده از سوی تسنیم، مسعود نمازی، مدیرعامل مؤسسه جهاد استقلال، چندی پیش درباره وضعیت واردات سیبزمینی عنوان کرد که واردات سیبزمینی تا مرحله تنظیم بازار درحال انجام است و فقط تا متعادل شدن قیمتها، واردات ادامه دارد.
به گفته این مفام مسئول، در مراحل بعدی واردات، سیبزمینی در فروشگاههای زنجیرهای برای مصرف کننده با قیمت زیر ۳۰ هزار تومان عرضه میشود. با وجود این اقدامات، حالا باید دید که آیا قیمت سیبزمینی در روزهای آینده کاهش مییابد؟
البته واردات یک راهکار موقت است و دولت، ستاد تنظیم بازار و وزارت جهاد باید برنامهریزی داشته باشند و برای کنترل قیمتها اقدام کنند. در صورت عدم برنامهریزی و کنترل نکردن بازار، این وضعیت در سالهای بعد هم تکرار میشود.