» اقتصاد ایران » سیگنال یکطرفه مذاکره و معیشت مردم
سیگنال یکطرفه مذاکره و معیشت مردم
اقتصاد ایران - منهای اقتصاد

سیگنال یکطرفه مذاکره و معیشت مردم

۰

یکی از وعده‌های مسعود پزشکیان در کارزارهای انتخاباتی خود مذاکره با آمریکا و دیگر کشورهایی بود که ایران را به بهانه‌های مختلف تحریم کرده‌اند.

به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از اقتصاد مدیا، مسعود پزشکیان معتقد بود که با مذاکره و کاهش تحریم‌ها می‌توان به وضعیت اقتصادی کشور سر و سامان داد و وضعیت معیشت مردم را بهبود بخشید. اکثر حامیان وی هم بر مساله مذاکره تاکید داشتند و در نظرسنجی‌های کمپین‌های انتخاباتی پزشکیان سعی بر آن بود که بحث مذاکرات و برداشتن تحریم‌ها پررنگ باشد.

سیگنال یکطرفه مذاکره و معیشت مردم

در آن مقطع بسیاری از مخالفان وی بر این عقیده بودند که کمپین تبلیغاتی پزشکیان با پررنگ کردن بحث مذاکره به سرکردگی محمدجواد ظریف سعی دارند تا معیشت مردم را به گروگان بگیرند و با این اهرم هم افکار عمومی را تحت تاثیر قرار دهند و هم پیروزی در انتخابات را به دست آورند.

انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و مسعود پزشکیان توانست بر مسند ریاست جمهوری دولت چهاردهم تکیه زند. ترکیب محمدجواد ظریف به عنوان معاونت راهبردی دولت و عباس عراقچی به عنوان وزیر خارجه به خوبی نشان می‌داد که دولت پزشکیان بر مذاکره با دولت‌های تحریم کننده ایران تاکید بسیاری دارد.

حال بعد از شش ماه که از عمر دولت چهاردهم گذشته، باید دید که وضعیت مذاکره با کشورهای تحریم کننده ایران در چه وضعیتی است و صحبت مخالفان مبنی بر گره زدن مذاکرات به معیشت مردم در چه وضعیتی قرار دارد.

در ایالات متحده مجددا ترامپ به پیروزی رسیده است و به زودی به صورت رسمی بر صندلی ریاست جمهوری آمریکا تکیه خواهد زد.

حامیان پزشکیان در داخل ایران معتقدند که می‌توان با ترامپ به توافق مناسبی دست پیدا کرد و از زمان پیروزی ترامپ در صحبت‌های مختلف سعی کرده‌اند تا سیگنال‌های مثبتی را جهت مذاکره به ایالات متحده ارسال کنند.

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه درخصوص برنامه هسته‌ای به شبکه مصری الغد گفت است که ما همچنان منتظر تصمیم طرف‌هایی هستیم که با آنها وارد مذاکرات شدیم که این طرف‌ها سه کشور اروپایی، چین، روسیه و طرف آمریکایی بود که از این گروه خارج شد.

عراقچی گفت: ما نسبت به مسالمت آمیز بودن پرونده هسته‌ای خود اطمینان کامل داریم و مانعی برای مشارکت دادن دیگران نداریم و حتی بعد از عقب‌نشینی آمریکا از مذاکرات، ما به هیچ وجه میز مذاکرات را ترک نکردیم و همواره آماده ورود به مذاکرات شرافتمندانه بر اساس احترام و منافع متقابل هستیم.

وی همچنین در یادداشتی در روزنامه النهار لبنان نوشت: از نگاه جمهوری اسلامی ایران؛ احیای برنامۀ توافق هسته‌ای و زنده نگاه داشتن روح اعتماد و وفاق میان یکایک اعضای ۵+۱ راهکار مناسب برای آغاز مرحله‌ای تازه و دستیابی به نتیجه‌ای مثمرثمر است.

وی گفته است: درباره این دوره ریاست‌جمهوری ترامپ باید منتظر نشانه‌های بیشتر بود. برای این دوره پیش‌رو برخی کلمات و تصمیمات مطرح می‌شوند که باید در ارزیابی جهتِ پیش‌بینی به آنها توجه نشان داد.

پیش از به قدرت رسیدن ترامپ، عباس عراقچی وزیر خارجه ایران گفته بود بر اساس منافع ملی مذاکره می‌کنیم و برای ایران فرقی ندارد چه کسی در آمریکا در قدرت باشد.

از این نوع صحبت‌ها در میان حامیان مسعود پزشکیان و طرفداران وفاق ملی بسیار دیده می‌شود. اما آنچه در واقعیت در حال رخ دادن است چیز دیگری است.

از یک سو وضعیت اقتصادی کشور شرایط مناسبی را پشت سر نمی‌گذارد، دلار به ۸۱ هزار تومان رسیده، وضعیت ناترازی انرژی به اوج خود رسیده است و نیروگاه‌ها با کمبود سوخت مواجه هستند و مردم با خاموشی‌های گسترده روبرو شده‌اند، بسیاری از صنایع رو به تعطیلی رفته‌اند و علنا تولید در وضعیت وخیمی به سر می‌برد و بسیاری از معضلات اقتصادی دیگر که در سطح کشور قابل مشاهده است.

اما از حامیان پزشکیان و دولت چهاردهم تنها یک صدا شنیده می‌شود و آن مذاکره به جهت رفع تحریم‌ها و تصویب FATF است.

به نوعی می‌توان گفت که دولت چهاردهم رفع معضل اقتصادی را تنها و تنها در این دو عامل می‌بیند و اعتقادی به استفاده از توان بخش داخلی در رفع شدن بخشی از معضلات ندارد و این در حالی است که از سوی دولت ترامپ هیچ‌گونه واکنش مستقیمی برای مذاکره با ایران دیده نمی‌شود.

اخبار منتشر شده در خصوص ارسال پیام آمریکا به ایران برای مذاکره همگی به نقل از منابعی است که نمی‌توان به صورت کامل به آنها استناد کرد. با نگاهی به صحبت‌های دولت پیشنهادی ترامپ و همچنین سخنان شخص وی تنها موردی که یافت می‌شود، افزایش فشار بیشتر و یا حتی گزینه نظامی است. ترامپ در سخنان خود همیشه تاکید کرده که اجازه نخواهد داد حکومت ایران به سلاح هسته‌ای مسلح شود. علاوه بر این، دونالد ترامپ در انتصابات خود، مجموعه‌ای از چهره‌های مخالف جمهوری اسلامی را برای نشستن بر مناصب گوناگون دولت آینده‌اش انتخاب کرده است که این مساله نه تنها سیگنال مثبتی به سمت ایران ارسال نمی‌کند، بلکه نشان دهنده برعکس آن است که در رسانه‌های حامی پزشکیان منتشر می‌شود. اتحادیه اروپا هم بر خلاف آنچه در گذشته بود تمایل چندانی به مذاکرات جدی ندارد و از سویی با ایران مذاکرات نیم‌بندی را تشکیل می‌دهد و از سوی دیگر کشور را به فعال‌سازی مکانیزم ماشه تهدید می‌کند.

با این شرایط باید گفت تنها سیگنالی که دریافت می‌شود این موضوع است که دولت پزشکیان بسیار تمایل به مذاکره با ایالات متحده دارد و بسیاری از کشورها همچون ژاپن و عمان را هم به عنوان واسطه در نظر گرفته است، اما از آن سو سیگنال مثبتی را دریافت نمی‌کند و همین مساله باعث شده تا شرایط اقتصادی و بازار سرمایه ایران با وضعیتی نامناسب روبرو شود.

دولت چهاردهم به جای آنکه در پی رفع مشکلات از داخل باشد، بیشتر سعی دارد با عملیات روانی و رسانه‌ای بر روی مذاکره، ورق را به سود خود برگرداند که می‌توان گفت تا به اینجای کار موفق نبوده و شعار مخالفان وی که عنوان می‌کردند دولت پزشکیان معیشت مردم را گروکان خواهد گرفت بیشتر به واقعیت نزدیک شده است.

لینک کوتاه: https://eco365.ir/r465

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×