» مسکن » شفافیت و مشارکت بخش خصوصی؛ راه‌حل چالش‌های بازار مسکن
شفافیت و مشارکت بخش خصوصی؛ راه‌حل چالش‌های بازار مسکن
مسکن - ویژه

شفافیت و مشارکت بخش خصوصی؛ راه‌حل چالش‌های بازار مسکن

۰

دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری با تأکید بر اهمیت شفافیت و مشارکت بخش خصوصی در بازار مسکن، گفت: تنظیم سیاست‌های شفاف و تسهیل شرایط می‌تواند بازار مسکن را متحول کند.

به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از خبرگزاری مهر، سید محسن طباطبایی مزدآبادی دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری پیرامون چالش‌ها و راهکارهای افزایش مشارکت بخش خصوصی در تولید و ساخت مسکن گفت: ایجاد سیاست‌های پایدار و شفاف در حوزه مسکن می‌تواند با تسهیل شرایط برای بخش خصوصی تولید این حوزه را به طور چشمگیری افزایش دهد.

وی افزود: تخصیص زمین‌های دولتی با شرایط مناسب و همچنین کاهش نرخ بهره و ارائه تسهیلات ویژه به سازندگان مسیر را برای افزایش تولید مسکن هموار می‌کند.

دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با اشاره به اینکه معافیت مالیاتی و مشوق‌های اقتصادی می‌تواند انگیزه سرمایه‌گذاری در حوزه مسکن را افزایش دهد تصریح کرد: عدم شفافیت در قیمت گذاری املاک و مستغلات یکی از مشکلات اصلی بازار مسکن است که باعث ایجاد نوسانات قیمت و عدم ثبات در این بازار می‌شود.

وی در خصوص عوامل نوسانات قیمت مسکن توضیح داد: نکته نخست، عدم وجود استانداردهای مشخص؛ در بسیاری از کشورها و مناطق، استانداردهای یکسانی برای ارزیابی قیمت املاک وجود ندارد این امر باعث می‌شود که قیمت‌ها به صورت سلیقه‌ای تعیین و بازار غیر شفاف گردد.

دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ادامه داد: نکته دوم، داده‌های ناقص و غیرقابل دسترسی؛ اطلاعات مربوط به معاملات املاک معمولاً به راحتی در دسترس نیستند این اطلاعات برای خریداران و فروشندگان کلیدی است اما عدم دسترسی به آنها موجب می‌شود که تصمیم گیری‌ها به درستی انجام نشود. نکته سوم تأثیر واسطه‌ها؛ واسطه‌های ملکی ممکن است اطلاعاتی را به گونه‌ای نادرست و به نفع خود ارائه دهند که این نیز به عدم شفافیت دامن می‌زند و ممکن است به افزایش قیمت‌ها و ایجاد حباب در بازار منجر شود.

طباطبایی مزدآبادی درباره سوداگری در بازار مسکن نیز اضافه کرد: سوداگران در بازار مسکن به دنبال کسب حداکثر سود ممکن هستند. این رفتار می‌تواند به چندین شکل، خود را نشان دهد، شکل اول خرید و فروش املاک و زمین با قیمت پایین، شکل دوم توسعه‌های غیرضروری و شکل سوم دستکاری در قیمت‌ها.

مدیر مسئول فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد و مدیریت شهری با اشاره به نحوه دستکاری در قیمت‌ها در حوزه مسکن گفت: در برخی موارد سوداگران از تکنیک‌های خاصی همچون خرید و فروش پارسل‌های کوچک با قیمت‌های بالا استفاده می‌کنند تا بازار را دستکاری کنند و قیمت‌ها را به شکل کاذب، بالا نگه دارند.

این مقام بیان کرد: برای برطرف کردن این مسائل و افزایش شفافیت در بازار مسکن لازم است که دولت و نهادهای مربوط اقدام لازم به تنظیم بازار و ایجاد بسترهای قانونی و اطلاعاتی نمایند.

طباطبایی مزدآبادی در ادامه پیرامون افزایش شفافیت در بازار مسکن، تصریح کرد: شفافیت در بازار مسکن یکی از کلیدهای بهبود عملکرد این بازار و کاهش مشکلات مالی از عدم اعتماد و سو استفاده‌های احتمالی است.

وی همچنین با ارائه چند راهکار برای شفافیت در بازار مسکن گفت: اولین مورد ایجاد پایگاه‌های مدرن داده که شامل راه‌اندازی سیستم پیشرفته ثبت نام معاملات مسکن و حفظ و تحلیل حرفه‌ای داده‌های آن است، در مرحله بعد تدوین و اجرای استانداردهای قیمت‌گذاری، آموزش ارزیابان و مشاوران ملکی، تنظیم بازار توسط دولت، آگاهی بخشی و آموزش عمومی، ارتقا تعاملات الکترونیکی، تقویت نظارت‌ها و بازرسی‌ها، حفاظت از حقوق مصرف کننده از مواردی است که در شفافیت بازار مسکن مؤثر خواهد بود.

دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در پایان خاطرنشان کرد: افزایش شفافیت در بازار مسکن نیازمند همکاری همگانی بین دولت، بخش خصوصی و جامعه است، با اجرای این راهکارها می‌توان به یک بازار پایدار و امن و تحول‌آفرین رسید که در آن تمام ذی‌نفعان بتوانند از شرایط بهتری بهره گیرند.

لینک کوتاه: https://eco365.ir/1ker

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×