صرفهجویی ۲۰ میلیارد مترمکعبی گاز با اصلاح راندمان نیروگاهها
مسئولان حوزه انرژی معتقدند راندمان نیروگاهی کشور با میانگین ۳۹.۵ درصد از میانگین جهانی بالاتر است ولی بررسی وضعیت نیروگاهای گازی چیز دیگری را نشان می دهد.
به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از خبرگزاری مهر، راندمان نیروگاههای حرارتی به عنوان یکی از منابع انرژی در ایران، دارای اهمیت و تأثیر زیادی بوده و نقش مهمی در تأمین انرژی کشور ایفا کردهاند. اگر چه مسئولان امر میگویند راندمان نیروگاهی کشور ما با میانگین ۳۹.۵ درصد از میانگین جهانی بالاتر است و در میان ۱۲ کشور برتر با میانگین نیروگاهی بالا قرار دارد اما علت پایین بودن راندمان نیروگاهها در کشور ما چیست؟
دلایل متعددی بر چگونگی راندمان نیروگاههای حرارتی در ایران بستگی دارد که میتوان مهمترین عامل را در عدم سرمایه گذاری در این بخش اشاره کرد، چرا که تحریمهای بین المللی سبب شده تا امکان واردات تجهیزات نیروگاهی نداشته باشیم و همین موضوع و عدم نو سازی نیروگاههای حرارتی به مرور زمان تأثیرات خود را نمایان میکند و منجر به کاهش راندمان نیروگاهی میشود.
بهبود راندمان نیروگاهی در ایران به انجام راهکارهای جامع و مؤثر بستگی دارد. جمله راهکارهای مؤثر در این زمینه میتوان به راهبردهایی نظیر تسهیل مسائل مالی و توسعه و بهبود شبکه توزیع انرژی این دو مؤلفه تأثیر گذار هستند چرا که با بهبود سیاستهای مالی بسترهای لازم سرمایه گذاران خارجی فراهم میشود و امکان نوسازی تجهیزات فراهم میشود که این انر بر توسعه و بهبود شبکه توزیع نیز اثر گذار است به همین دلیل این دو عامل را از مهمترین عوامل افزایش راندمان نیروگاهها در نظر گرفت.
صرفه جویی ۲۰ میلیارد مترمکعبی گاز با اصلاح راندمان نیروگاهها
افزایش راندمان نیروگاهی را میتوان یکی از عوامل مهم افزایش بهره وری در نظر گرفت، رامین خامه کارشناس انرژی هم بر همین باور است و معتقد است که با اصلاح راندمان صرفه جویی چشمگیری در بخش گاز میسر میشود این کارشناس انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه نیروگاهها سیکلترکیبی راندمان بالای ۳۹ درصد دارند که برای بهبود این وضعیت باید تلاش کرد گفت: ۱۳ هزار مگاوات نیروگاههای گازی در کشور وجود دارد که میتواند تبدیل به سیکل ترکیبی شود تا بتوانیم همزمان از گاز و بخار برای تولید برق استفاده کنیم.
افزایش قیمت سوخت نیروگاهی منجر به افزایش راندمان میشود
قیمت سوخت نیروگاهها به صورت یارانهای محاسبه میشود، همین امر سبب شده تا نیروگاه داران به باز سازی و نو سازی نیروگاهها تن ندهند، این کارشناس انرژی هم صحه بر این موضوع میگذارد و میگوید: عمدهترین مشکلی که در این حوزه داریم منابع مالی است، زمانی که قیمت سوخت بالا رود قطعاً راندمان نیز افزایش پیدا خواهد کرد وطبیعتا قیمت برق نیز افزایش مییابد و در این صورت سرمایه گذار به این بخش ورود خواهد کرد.
این کارشناس انرژی ادامه داد: اگر قیمت خرید برق اصلاح شود برای سرمایه گذار نیز ورود به این صنعت جذاب خواهد بود.
تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی راه گشاست
وی با بیان اینکه بخش اعظمی از واحدهای گازی مربوط به نیروگاههای خصوصی است، تصریح کرد: با تبدیل وضعیت نیروگاهها یه سیکل ترکیبی قطعاً بخش خصوصی به این بخش با رغبت بیشتری ورود خواهد کرد زیرا میزان هدر روی سوخت کاهش مییابد و در ثانی از آخرین واحد انرژی دریافتی نیز بهترین استفاده را خواهد کرد.
خامه ادامه داد: باتوجه به ناترازیهای بخش انرژی تکلیف وزارت نیرو تأمین برق است که این مسئله را حل و فصل کند و تا اقدامات فرا وزارتخانهای صورت نگیرد نمیتوان انتظار اصلاح وضعیت موجود را داشت.
به گفته وی این موضوع را نیز نباید از یاد برد که افزایش راندمان یک شبه و یک ماهه رخ نمیدهد و باید برای این کار برنامه ریزی صورت گیرد که یکی از این کارها هدف گذاری در برنامههای بودجه و بعد در برنامههای پنج ساله است.
وی در پایان تصریح کرد: براساس مطالعات صورت گرفته اگر این اتفاق رخ دهد و راندمان نیروگاهی فقط ۴ درصد افزایش یابد سالانه چیزی حدود ۲۰ میلیارد مترمکعب در مصرف گاز صرفه جویی خواهد شد.
محمدصادق مهرجو کارشناس انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه یکی از ملزومات مقابله با بحران انرژی افزایش راندمان نیروگاهی است، گفت: برای کاهش بحران انرژی در کشور باید به سمت افزایش راندمان نیروگاهها و از رده خارج شدن نیروگاههای راندمان پایین نظیر نیروگاه بعثت پیش برویم.
وی ادامه داد: گفته میشود میانگین راندمان نیروگاههای کشور ۳۹.۹ درصد است در حالی که مطالعه موردی نیروگاهها نشان دهنده پایین بودن راندمان نیروگاهی است که به واسطه چند نیروگاه سیکل ترکیبی میانگین کلی راندمان نیروگاهی افزایش پیدا میکند.
این کارشناس انرژی با اشاره به اینکه راندمان نیروگاهی باید به ۶۰ درصد برسد و توسعه تجدیدپذیرها در اولویت قرار بگیرد، خاطرنشان کرد: برای آنکه بتوانیم نیروگاههای موجود را ارتقا دهیم به سرمایه گذاریهای کلان نیازمندیم و متأسفانه سرمایه گذار به دلیل قیمت گذاری دستوری رغبتی به سرمایهگذاری در این بخش از خود نشان نمیدهد.
جایگزینی انرژیهای تجدید پذیر امری الزام آور
چند سالی است استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در کشورهای توسعه یافته رواج پیدا کرده است و کشور ما هم ظرفیت لازم برای توسعه انرژیهای تجدید پذیر وجود دارد و با وجود ناترازی گاز بهتر است برای توسعه این انرژی پاک تدابیر لازم را در نظر گرفت.
مهرجو در این زمینه میگوید: در اقصی نقاط جهان استفاده از انرژیهای پاک یا تجدید پذیر جایگزین سوختهای فسیلی شده است، و در کشور ما باید ۲۰ درصد برق مورد نیاز شبکه برق کشور از طریق انرژیهای تجدید پذیر تأمین شوند.این کارشناس انرژی با اشاره به پتانسیل کشور برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر تصریح کرد: در ایران ظرفیت مناسبی برای توسعه نیروگاههای خورشیدی و بادی وجود دارد که این امر نیاز به سرمایهگذاری دارد که متأسفانه بخش دولتی توان لازم برای سرمایه گذاری را ندارد.
مهرجو با اشاره به اینکه ورود بخش خصوصی در حوزه تجدیدپذیرها امری الزامآور است، اضافه کرد: برای جلوگیری از حاد شدن بحران انرژی در کشور باید توسعه تجدیدپذیرها در دستور کار قرار بگیرد و متأسفانه بخش خصوصی به دلیل قیمت گذاری دستوری رغبتی برای ورود به حوزه از خود نشان نمیدهد، بنابراین بهتر است قیمت گذاری دستوری حذف شود تا بخش خصوصی با نگاهی اقتصادی در حوزه تجدید پذیرها سرمایه گذاری کند
هدررفت ۲۰ درصدی برق به دلیل فرسودگی شبکه توزیع
جلوگیری از اتلاف انرژی میتواند کمک شایانی به جلوگیری از هدر رفت انرژی کند چرا که بخش اعظمی از انرژی تولیدی به دلیل فرسودگی شبکه توزیع هدر میرود، طیبه محبی نیا در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اتلاف بیش از ۲۰ درصدی برق در فرایند تولید گفت: در کشور با چند مدل اتلاف انرژی روبهرو هستیم که یکی از این مدلها، اتلاف انرژی در شبکه توزیع است که عمدتاً به دلیل فرسودگی در این شبکه رخ میدهد.
وی ادامه داد: علاوه بر این، برخی زیرساختهای تولید برق نیز باعث هدر رفت انرژی میشود که در برخی مواقع، اتلاف انرژی در این بخش به حدود ۲۰ درصد میرسد. به عبارتی، در حالتی که یک نیروگاه سه کیلووات برق تولید میکند، تنها ۲.۵ کیلووات از این انرژی به مصرفکنندگان میرسد و مابقی در این فرایند از دست میرود که این عدد بسیار بزرگ است و هرچقدر که بتوانیم ساختار شبکه را اصلاح کنیم، این اتلاف انرژی کاهش خواهد یافت.
بر اساس این گزارش، ابتدا باید عوامل گرفته شده نظیر فرسودگی شبکه توزیع، تبدیل نیروگاهها به نیروگاههای سیکل ترکیبی و تنوع سبد سوخت را در اولویت قرار داد و بسترهای سرمایه گذاری در این بخش را برای بخش خصوصی فراهم کرد تا بتوان به افزایش راندمان نیروگاهی امیدوار بود.