به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از اکو ایران، بررسی‌ها نشان می‌دهد تولیدات شیر درگاوداری‌های صنعتی در زمستان سال گذشته تولیدات شیر در کشور نسبت به رکورد خود در بهار ۱۴۰۰ درحدود ۲۵۴ هزار تن کمتر شده و تقریبا محور تولید شیر در این هفت فصل، نزولی بوده است.

در ادامه بررسی‌های آماری نشان می‌دهد روند فصلی تغییرات قیمت متوسط شیر و تورم تولیدکننده به شدت همسو با هم حرکت کرده‌اند و البته نسبت چندانی با تولید شیر نداشته‌اند.

تغییرات تولید شیر تا پایان زمستان سال ۱۴۰۱

ارزیابی روند فصلی تولیدات شیر در گاوداری‌های صنعتی از زمستان ۹۸ تا پایان زمستان سال گذشته حاکی از وجود برخی نوسانات بوده است؛ بطوریکه در این بررسی مشاهده می‌شود روند فصلی تولیدات شیر با ثبت یک قله در بهار ۱۴۰۰ در ادامه روند نزولی را تا زمستان سال گذشته تجربه کرده است.

در بهار دو سال پیش تولیدات شیر در گاوداری‌های صنعتی با ثبت یک رکورد، ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برآورد شده بود. این در حالی است که مطابق داده‌های مرکز آمار، در آخرین فصل سال ۱۴۰۱ تولیدات شیر باوجود رشد ۱۱ درصدی نسبت به فصل قبل خود، هنوز ۲۵۴ هزار تن کمتر از بهار ۱۴۰۰ بوده و نسبت به آن مقطع ۱۱.۵ درصد کاهش پیدا کرده است. این رقم حدودا یک میلیون و ۹۴۶ هزار تن بوده است.

به باور کارشناسان علم اقتصاد، تولیدات یا عرضه محصولات اغلب تحت تاثیر قیمت‌ها قرار می‌گیرند. در عین حال قیمت‌ها نیز از اثر متقابل عرضه و تقاضا در بازار شکل می‌گیرد. در نتیجه این موضوع ما را واداشت تا بررسی کنیم قیمت شیر تحت تاثیر عرضه آن بوده یا قیمت تولیدکننده؟

عامل مهم تاثیرگذار بر قیمت شیر

قیمت شیر بیشتر تحت تاثیر قیمت تولیدکننده است تا عرضه

نتایج حاصل از تحلیل و بررسی ارتباط بین تغییرات قیمت شیر با مقدار تولیدات شیر و تورم تولیدکننده طی زمستان ۹۸ تا پاییز ۱۴۰۱ نشان می‌دهد دو شاخص تورم تولیدکننده و رشد قیمت متوسط شیر پاستوریزه در برسی روند فصلی به شدت همدیگر را همراهی می‌کنند و تغییرات قیمت تولیدکننده به خوبی در قیمت‌های مصرف‌کننده منتقل شده است و عامل بسیار مهمی در تغییرات قیمت مصرف‌کننده محسوب می‌شود.

علاوه بر این، تاثیرگذاری قیمت‌های تولیدکننده بر قیمت‌های مصرف‌کننده آنی بوده و در بیشتر موارد در همان دوره تاثیر خود را به جای می‌گذارد.

این در حالی است که بررسی تغییرات قیمت متوسط شیر پاستوریزه و تغییرات مقدار تولید شیر (عرضه) طی بازه مورد مطالعه  روایتگر این موضوع است که هم‌حرکتی قابل ملاحظه‌ای بین این دو متغیر وجود ندارد.

تحلیل این موضوع به طور کلی نشان می‌دهد ارتباط بسیار بالایی بین قیمت شیر و قیمت تولیدکننده جریان دارد. به بیان ساده‌تر می‌توان گفت قیمت شیر بیشتر تحت تاثیر تورم تولیدکننده تغییر کرده است تا عرضه شیر.