مالک ۱۰۰۰ واحد مسکونی با برخورد مالیاتی روبرو میشود؟
۰
«یک نفر در کشور بیش از ۱۰۰۰ ملک دارد!» این خبری بود که مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی بهتازگی اعلام کرده و شگفتی بسیاری از افراد را به دنبال داشته است. حالااین سوال مطرح است که آیا این فرد با برخوردهای مالیاتی روبرو خواهد شد؟
بر این اساس به نظر میرسد مالک ۱۰۰۰ خانه در کشور در صورتی که در راستای عرضه واحدهای مسکونی خود به بازار اقدام نکند، با برخورد مالیاتی دولت مواجه خواهد شد. اگرچه نقل و انتقال و درآمدهای حاصل از اجاره این تعداد واحد مسکونی نیز با قانون مالیات بر نقل و انتقال و مالیات بر درآمد روبرو خواهد شد.
گفتنی است، نوروزی همچنین در رابطه با خانههای خالی در کشور اظهار کرده است: در بحث خانههای خالی هم شخص حقیقی داریم و هم حقوقی؛ بر این اساس سه شخص حقوقـی داریم که بیش از ۱۰۰ ملک دارند.
او افزوده است: هفت شخص حقیقی هم داریم که املاک بسیاری را در اختیار دارند. فردی را هم داریم که بیش از ۱۰۰۰ ملک و فرد دیگری را داریم که بیش از ۵۰۰ ملک دارند.
اولتیماتوم وزارت راه به مالکان خانههایی که در سامانه املاک ثبت نام نکردهاند
گفتنیست دولت در راستای شفافسازی در بخش مسکن و تقویت پایههای مالیاتی این حوزه، سختگیری برای ثبت اطلاعات املاک در سامانه املاک و اسکان را افزایش داده است.
در همین راستا، مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران گفته است که از روز ۳۰ دیماه ۱۴۰۳ ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان برای دریافت دستهچک الزامی شده است.
حسین جنتی تاکید کرده است: در صورت عدم تطابق کد پستی و کد ملی مشتریان شبکه بانکی با اطلاعات مندرج در سامانه ملی املاک و اسکان، فرآیند صدور دسته چک بهصورت سیستمی متوقف خواهد شد. این محدودیت تا زمان ثبت یا اصلاح دادههای موردنظر در آن سامانه ادامه خواهد داشت.
او با تأکید بر ضرورت ثبتنام مالکان و مستاجران در سامانه املاک و اسکان افزوده است: در صورتی که مالکان و مستاجران در این سامانه ثبتنام نکنند، ابتدا به آنان اخطار داده خواهد شد و در صورت بیتوجهی، واحدهای مسکونی آنان بهعنوان خانه خالی محسوب شده و مشمول مالیات خواهد شد.
جنتی عنوان کرده است: شهروندان باید آگاه باشند که تا کنون ثبتنام در سامانه املاک و اسکان تنها برای مالیات بر خانههای خالی اهمیت داشت، اما از امروز، ۳۰ دیماه به بعد، دریافت دسته چک نیز منوط به ثبت اطلاعات در این سامانه خواهد بود.
مالیات خانه های خالی از چه کسانی دریافت میشود؟
گفتنیست بر اساس قانون مالیاتی کشور، واحدهای مسکونی واقع در شهرهای با جمعیت کمتر از ۱۰۰ هزار نفر و روستاهای کشور که مالک و بهرهبردار آنها هر یک جداگانه در سامانه ملی املاک و اسکان کشور ثبت نشده باشد، در حکم خانه خالی تلقی و صرفاً مشمول جریمهای معادل ۲۰ درصد مالیات سال اول موضوع ماده ۵۴ مکرر این قانون خواهد شد.
همچنین واحدهای مسکونی واقع در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت که مالک و بهرهبردار آنها هر یک جداگانه در سامانه ملی املاک و اسکان کشور ثبت نشده باشد، در حکم خانه خالی موضوع ماده ۵۴ مکرر این قانون محسوب و مشمول مالیات مربوطه میشوند.
مالکان واحدهای مسکونی مکلفاند اقامت اعلامشده توسط خود یا بهرهبرداران واحد مسکونی در سامانه مذکور را تأیید کنند؛ در غیر این صورت، واحدهای مذکور در حکم خانه خالی تلقی و حسب مورد مشمول مالیات موضوع ماده ۵۴ مکرر این قانون یا جریمه موضوع این بند میشوند.
در صورت عدم اعلام بهرهبردار یا ساکن، مالک میتواند با ارائه اسناد مثبته از شمول این مالیات خارج شود.
تشخیص غلط خانه خالی مشمول جریمه مالیاتی میشود
در صورت احراز تخلف مالک به نحوی که منجر به عدم تشخیص یا تشخیص غلط خانه خالی شود، مالک علاوه بر پرداخت مالیات مندرج در ماده ۵۴ مکرر این قانون، مشمول جریمهای معادل مالیات متعلقه میشود.
سامانه باید به گونهای طراحی شود که مالک بتواند ادعای مستأجر مبنی بر داشتن یا نداشتن اقامتگاه اصلی را راستیآزمایی کند، در غیر این صورت مسئولیتی متوجه موجر نخواهد بود.
در صورتی که مالک بخواهد واحد مسکونی خود را به فردی که اقامتگاه اصلی دیگری در سامانه برای او تعریف شده است اجاره دهد، واحد مسکونی او در حکم خانه خالی موضوع ماده ۵۴ مکرر این قانون تلقی و حسب مورد مشمول مالیات موضوع ماده ۵۴ مکرر این قانون یا جریمه موضوع این بند میشود و واحد مذکور از شمول مالیات موضوع ماده ۵۳ این قانون خارج است.