مقایسه تولید ناخالص داخلی کشورها در ابتدای ۲۰۲۳
از میان کشورهای عضو گروه ۷، کانادا، ژاپن و فرانسه رشد تولید ناخالص داخلی را تجربه کردند.
به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از تجارت نیوز، نوید حداد- تولید ناخالص داخلی کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۳، افزایش ۰.۴ درصدی را نسبت به سه ماهه پایانی سال ۲۰۲۲ نشان میدهد. نرخ رشد تولید ناخالص داخلی در سه ماه نخست سال جاری میلادی نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.
به نقل از OECD، تولید ناخالص داخلی کشورهای گروه ۷ (آمریکا، ژاپن، ایتالیا، آلمان، بریتانیا، کانادا و فرانسه) در سه ماهه نخست سال جاری نسبت به سه ماهه قبل روی عدد ۰.۳ درصد ثابت ماند. تولید ناخالص داخلی تنها در سه کشور کانادا، ژاپن و فرانسه به ترتیب با ۰.۶، ۰.۴ و ۰.۲ درصد رشد را تجربه کرد و بقیه کشورهای عضو گروه ۷ وضعیت بدون تغییر را داشتند.
کشورهای مختلف گروه ۷ فاکتورهای متعدد تاثیرگذار در تغییرات رشد تولید ناخالص داخلی را به شکل جزئی بیان کردهاند. ژاپن مدعی است که رشد تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۳ به دلیل افزایش ۰.۷ درصدی مجموع تقاضای داخلی (شامل سرمایهگذاری) افزایشی بوده و از طرفی دیگر، کاهش صادرات نیز بر تولید ناخالص داخلی تاثیرگذار بوده است. بر عکس ژاپن، فرانسه بیشترین تاثیر را از شبکه صادرات گرفته است. صادرات فرانسه در زمستان ۲۰۲۳ ۱.۱ درصد رشد داشته و واردات این کشور نیز ۰.۶ درصد افت کرده است.
در ایالات متحده آمریکا رشد کمتر تولید ناخالص داخلی نسبت به دیگر کشورها به دلیل کاهش سرمایهگذاری بوده است، هر چند که مصرف بخش خصوصی رشد ۰.۹ درصدی را به خود دیده است. در بریتانیا، مخارج دولت و کسری تجاری سبب خنثی شدن رشد تولید ناخالص داخلی گشته است. دو عامل تقاضای داخلی و شبکه صادرات بر رشد تولید ناخالص داخلی این کشور نقشآفرین بودهاند. در آلمان افزایش سرمایهگذاری و صادرات در رشد تولید ناخالص داخلی تاثیرگذار بوده، هرچند که مصرف بخش خصوصی و مخارج دولت در این کشور کاهشی بوده است. لازم به ذکر است که کشورهای پرتغال، کلمبیا، مکزیک و فنلاند رشد بین یک تا ۲ درصد را در تولید ناخالص داخلی تجربه کردند.
تاثیر جنگ بر کشورهای همسایه اوکراین
در میان کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، در سه ماه نخست سال ۲۰۲۳، تولید ناخالص داخلی در لیتوانی و مجارستان کاهش یافت، در حالیکه تولید ناخالص داخلی در لهستان جهشی ۳.۹ درصدی را تجربه کرد. همچنین این عدد در اسلواکی بدون تغییر در عدد ۰.۲ درصد ثابت ماند.