» اقتصاد جهانی » نیم‌نگاهی به بودجه ۲۰۲۴ عربستان
نیم‌نگاهی به بودجه ۲۰۲۴ عربستان
اقتصاد جهانی

نیم‌نگاهی به بودجه ۲۰۲۴ عربستان

۰

عربستان سعودی روز چهارشنبه بودجه دولتی سال ۲۰۲۴ را با درآمدهای پیش‌بینی شده ۱.۱۷ تریلیون ریال سعودی (۳۱۲.۴۸ میلیارد دلار) و هزینه‌ها به مبلغ ۱.۲۵ تریلیون ریالی تصویب کرد که منجر به کسری ۷۹ میلیارد ریالی خواهد شد.

به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از تجارت‌نیوز، وزارت دارایی در اعلامیه خود رشد تولید ناخالص داخلی عربستان را در سال ۲۰۲۴، ۴.۴ درصد پیش‌بینی کرد که نسبت به ۰.۰۳ درصد در سال ۲۰۲۳ افزایش دارد.

این پیش‌بینی احتمال می‌دهد که بدهی عمومی عربستان برای سال مالی آینده به ۱.۱۰۳ تریلیون ریال سعودی یا ۲۵.۹ درصد از تولید ناخالص داخلی خواهد رسید. این نشان‌دهنده ۷.۷۱ درصد افزایش نسبت به ارقام سال ۲۰۲۳ -که ۱.۰۲۴ تریلیون ریال سعودی بود- است که ۲۴.۸ درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد.

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، گفت که هدف از بودجه سال ۲۰۲۴ افزایش رشد اقتصاد غیرنفتی از طریق افزایش هزینه‌ها و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها، صنایع محلی و خدمات است. بن سلمان بر اهمیت تقویت مشارکت با بخش خصوصی برای دستیابی به هدف تنوع اقتصادی و افزایش فرصت‌های شغلی برای نیروی کار سعودی تاکید کرد.

به گفته این وزارتخانه، کسری بودجه عربستان از افزایش هزینه‌ها برای تسریع در اجرای برنامه‌های کلیدی حیاتی برای اهداف چشم‌انداز عربستان سعودی ۲۰۳۰ ناشی می‌شود.محمد الجادان، وزیر دارایی گفت که بودجه سالانه عربستان از برآوردهای «بسیار محافظه کارانه» درآمد نفت ناشی می‌شود، به این معنی که کسری‌ها محصول تصمیم عمدی برای افزایش هزینه‌ها هستند نه (ناشی از) نوسان قیمت نفت.

با این وجود، طبق گفته این وزارتخانه، اقتصادی قوی باقی خواهد ماند که توسط فضای مالی مناسب، ذخایر قوی دولت و سطوح بدهی پایدار حمایت می‌شود. علاوه بر این، این کشور در گزارش پیش‌بودجه خود اعلام کرد موقعیت مالی قوی و رتبه اعتباری بالای عربستان، انعطاف‌پذیری مخارج را برای تعهد این کشور به توسعه اقتصادی فراهم می‌کند.

پیش‌بینی درآمدهای عربستان

شاخص‌‌های مثبت شامل رشد پایدار تولید ناخالص داخلی، بهبود عملکرد بخش غیرنفتی، افزایش نیروی کار، نرخ تورم متوسط و کاهش نرخ بیکاری است.

چشم‌انداز مثبت اقتصاد عربستان در سال ۲۰۲۴ به تحولات مطلوب در نیمه اول سال ۲۰۲۳ نسبت داده می‌شود. برآوردها حاکی از رشد قوی ۴.۴ درصدی در تولید ناخالص داخلی واقعی برای سال ۲۰۲۴ است که عمدتاً ناشی از فعالیت‌های غیرنفتی است.

درآمد حاصل از مالیات ۳۰ درصد از کل درآمد غیرنفتی در سال ۲۰۲۴ به مبلغ ۳۶۱ میلیارد ریال سعودی برآورد می‌شود که ۲.۵۶ درصد بیشتر از برآوردهای سال ۲۰۲۳ است.

از نظر مخارج بخش‌های خاص، بخش نظامی بیشترین تخصیص را با ۲۶۹ میلیارد ریال سعودی دریافت کرد که نشان‌دهنده افزایش ۸.۵ درصدی نسبت به برآوردهای سال ۲۰۲۳ است.

بخش سلامت و توسعه اجتماعی با سهم ۱۷ درصدی بالغ بر ۲۱۴ میلیارد ریال به دنبال دارد. با این وجود، این رقم نشان‌دهنده کاهش ۱۴.۴ درصدی نسبت به برآوردهای سال ۲۰۲۳ است.

آموزش و پرورش با سهم ۱۶ درصدی از هزینه‌های بودجه سال ۲۰۲۴، ۱۹۵ میلیارد ریال اختصاص خواهد یافت.

درآمدهای پیش‌بینی شده برای سال های ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ به ترتیب ۱.۲۲۷ تریلیون و ۱.۲۵۹ تریلیون ریال سعودی برآورد شده است. پیش‌بینی می‌شود که هزینه‌ها در سال ۲۰۲۵ به ۱.۳ تریلیون ریال سعودی و در سال ۲۰۲۶ به ۱.۳۶۸ تریلیون ریال سعودی برسد.

اقتصاد غیرنفتی استقراض ایجاد می‌کند؟

در نتیجه، پیش‌بینی می‌شود که این بودجه برای سال‌های ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ به ترتیب کسری ۷۳ و ۱۰۹ میلیارد ریال سعودی را متحمل شود. سطح بدهی عمومی ۱.۱۷۶ تریلیون ریال سعودی در سال ۲۰۲۵ و ۱.۱۲۸۵ تریلیون ریال سعودی در سال ۲۰۲۶ برآورد شده است.

وزیر دارایی عربستان سعودی در بیانیه‌ای اعلام کرد که دولت در حال کار بر روی ادامه استقراض طبق برنامه استقراض سالانه مصوب برای تامین کسری بودجه مورد انتظار و بازپرداخت بدهی‌های معوق تا سال ۲۰۲۴ است.

وی همچنین با بیان اینکه اقتصاد عربستان در طول سال ۲۰۲۳ بیش از یک میلیون شغل ایجاد کرده است، افزود: نوسانات قیمت نفت که قبلاً بر بودجه تأثیر می‌گذاشت به لطف درآمدهای غیرنفتی بسیار کمتر تأثیر گذاشته است.

لینک کوتاه: https://eco365.ir/685y

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×