کشت کلزا و جو در کشور کاهشی شد
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: بارش پایین و خشکسالی سبب شده تا کشت محصولاتی چون کلزا، جو و… در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ کشور روند کاهشی داشته باشد.
به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از خبرگزاری مهر، ایران در تأمین دانههای روغنی و تولید روغن خوراکی تا حدود ۹۵ درصد وابستگی دارد. علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران درباره وضعیت تولید امسال کلزا (دانه روغنی) به خبرنگار مهر گفت: در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ در زمان کشت کلزا در بسیار از مناطق بارندگی نداشتیم به طوری که کشت انجام شد اما همچون گندم بخشی از محصولات سبز نشدند.
وی افزود: وقتی کلزا کاشته شده سبز نشد کشاورز مجدداً مبادرت به کاشت گندم کرده است.
وی ادامه داد: استان گلستان در موضوع الگوی کشت حدود ۷۰ هزار هکتار سهمیه کشت کلزا داشته است. عمده کشت کلزا کشور در این استان انجام میشود. سال ۱۴۰۲ از حدود ۲۶۰ هزار تن کلزای به دست آمده در کشور، حدود ۱۱۰ هزار تن آن مربوط به استان گلستان بوده که تحویل شد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران با بیان این که امسال سطح زیر کشت کلزا در این استان کاهش یافته است، اظهار کرد: از ۷۰ هزار هکتار پیش بینی شده به زیر ۴۰ هزار هکتار کشت کلزا در گلستان رسیده است. همین کشت هم به دلیل خشکسالی، سرمای خشک و… رشد مناسبی نداشته است.
وی عنوان کرد: سال گذشته از ۱۳۰ هزار هکتار کشت کلزا در کشور حدود ۲۷۰ هزار تن کلزا برداشت شد، پیش بینی میشود این عدد در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ کمتر باشد زیرا هم سطح زیرکشت کاهش یافته و هم عملکردها مناسب نیست.
این کارشناس حوزه کشاورزی اضافه کرد: بخشی از عملکرد نامناسب هم به گرانی و کمبود آفت کشها و کودهای شیمیایی بر میگردد.
کشت جو هم کاهشی است
ایمانی در ادامه به سطح زیر کشت جو در کشور اشاره کرد و گفت: بیشتر کشت جو در ایران به شکل دیم است؛ از اینرو خشکسالی و کاهش بارش، برداشت جو را هم در کشور کاهش داده است.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران با تاکید بر این که کشت دیم بستگی به شرایط اقلیمی دارد، اظهار کرد: بارش خوب باشد، برداشت هم مناسب خواهد بود. کشت جو به شکل دیم در برخی میزان برداشت در هر هکتار ۷۰۰ کیلو گرم بوده و در بعضی مناطق دیگر تا ۱.۵ میلیون تن هم میرسد.
وی با بیان این که بارندگی مناسب نباشد عملکرد صفر میشود، گفت: در برخی مناطق خشکسالی متوسط، شدید و بسیار شدید است. این روند ادامه پیدا کند در تمام محصولات اثر سو خواهد داشت.
ایمانی گفت: از سوی دیگر سرمازدگی هم وجود دارد که روی میزان برداشت محصولات و تولید اثر سو دارد. در کل میتوان گفت در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ شرایط کشت مناسب نیست. امیدواریم که از این پس بارندگی مناسب باشد و وزارت جهاد کشاورزی کود شیمیایی بیشتر در اختیار کشاورزان قرار دهد تا وضعیت تولید بهبود نسبی پیدا کند.
گفتنی است، پیشتر هم عنوان شد، شاید امسال به دلیل خشکسالی و سرمازدگی ناچار باشیم بخشی از گندم مورد نیاز کشور را نیز وارد کنیم.