امنیت غذایی پایدار با حفظ تنوع زیستی و منابع ژنتیکی
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار، راهی جز حفاظت از منابع ژنتیکی و تنوع زیستی در کشور نداریم.
به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از خبرگزاری مهر، غلامرضا گلمحمدی، رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) در آئین بزرگداشت روز جهانی تنوع زیستی و هشتادمین سالروز تأسیس هرباریوم ایران گفت: برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار، راهی جز حفاظت از منابع ژنتیکی و تنوع زیستی در کشور نداریم.
وی افزود: ایران جز ۲۵ کشور برتر جهان به لحاظ تنوع زیستی است و برای حفظ آن باید تلاش کرد.
وی اظهار کرد: بهرهبرداری و حفاظت بیش از ۸۵ درصد عرصههای کشاورزی و منابع طبیعی کشور برعهده وزارت جهاد کشاورزی است و تأسیس موزه ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی در سازمان تات نمونهای از اقدامات این وزارتخانه در راستای حفظ تنوع زیستی است.
وی ادامه داد: در این موزه بیش از ۴.۵ میلیون نمونه حشره و بندپا و بیش از ۱۵۰ هزار گونه قارچ خزه، گلسنگ و گیاه نگهداری میشود که در جهان بینظیر است و به عنوان مرجع تشخیص استفاده میشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی کاهش سموم پرخطر را از دیگر اقدامات وزارت جهاد کشاورزی برای حفظ تنوع زیستی عنوان و تصریح کرد: یک زمان حدود ۸۰ درصد از سمومی کشاورزی مصرفی در ایران جز سموم پرخطر بود، اما امروز با تلاشهای صورت گرفته از سوی مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی، تعداد این سموم به کمتر از ۲۰ درصد رسیده است.
گلمحمدی بر حفظ منابع پایه تولید همچون آب و خاک و حفظ تنوع زیستی در کشور تاکید کرد و گفت: امنیت غذایی پایدار و ثبات پایداری منوط به نحوه مصرف منابع پایه تولید است.
وی با اشاره به انتشار کتاب «بهار خاموش» در سال ۱۹۷۰ تصریح کرد: پس از مصرف سموم شیمیایی در کشاورزی برای کنترل آفات و به دنبال اتفاقاتی که افتاد، این کتاب درباره اثرات سموم در کاهش تنوع زیستی منتشر شد که زنگ خطر را برای جامعه بشری به صدا درآورد.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: تا ۱۰۰ سال پیش، یک تعادل میان تولید و مصرف در جهان وجود داشت، اما به مرور با افزایش جمعیت، دخالتهای انسان برای تأمین غذا و بهرهبرداری از منابع پایه بیشتر شد و از این رو کنوانسیون تنوع زیستی با هدف حفظ گونههای زیستی ایجاد شد.