خنکای طبیعت زیبای اصفهان در اوج گرمای تابستان
در شرایطی که گرمای هوا در اصفهان در فراق زاینده رود، به اوج رسیده است، به تماشای جلوههای زیبایی از قلعه ها و بناهای تاریخی و جاذبه های طبیعی اصفهان، مینشینیم که می توانند بهترین مناطق برای یک سفر نیم روزه درون استانی برای همشهریان با سفر چند روزه گردشگران غیر اصفهانی باشد.
به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از خبرآنلاین، در خردادماهی که گرمای هوای آن کم از تابستان ندارد، جاذبه های طبیعی هر استان در فصل نیمه تعطیل گردشگری می تواند بهترین گزینه باشد؛ در ادامه آشنایی با جاذبه های گردشگری اصفهان به تماشای جلوه های زیبایی از قلعه ها و بناهای تاریخی و به ویژه جاذبه های طبیعی اصفهان می نشینیم.
غارهای قلهبزی: شامل سه غار و پناهگاه صخره ای در در حدود ۲۵ کیلومتری جنوب- جنوب غربی شهر اصفهان، در شهرستان مبارکه، شمال شرق شهر دیزیچه و شمال روستاهای حسنآباد و نکوآباد واقعشدهاست.
بر اساس کاوشهایی که توسط اداره باستان شناسی در لنجان انجام شده اکتشافاتی در مورد سکونتگاه اولیه انسانها مربوط به دوره پارینه سنگی میانی یعنی حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار سال پیش به دست آمده است؛ در این مقطع زمانی که همزمان با اواخر دوره پارینهسنگی میانی است، انسان نئاندرتال و احتمالاً انسان مدرن اولیه در ایران میزیستند.
مسیر دسترسی به این غارها از سه طریق امکان پذیر است:
مسیر ۱) میدان آزادی، اتوبان ذوب آهن،پلیس راه،کارخانه سیمان سپاهان، حسن آباد، قلعه بزی
مسیر ۲ ) میدان آزادی/اتوبان ذوب آهن ،شهرابریشم،پیربکران،گلگون ،مزرعچه، حسن آباد، قلعه بزی
مسیر ۳) اصفهان، میدان آزادی، شهرجدیدبهارستان، شهرستان مبارکه، اسماعیل ترخان، نکوآباد،حسن آباد، قلعه بزی
جاذبههای طبیعی مبارکه: این شهرستان با وجود اینکه یکی از قطبهای صنعتی کشور است از حیث جاذبههای طبیعی رتبه اول را در استان اصفهان به خود اختصاص داده است که عبارت از چشمه تنگ دوزان، چشمه حوض ماهی، سد نکوآباد، مقبره پیر حاجات، قلعه بزی، غارهای تاریخی قله بزی، بیشه زارهای پارک ساحلی فرارود، چشمه های حوض ماهی، چشمه سنجدی، چشمه لیلا و قنات حسن آباد بیدگان، قنات امین آباد، چشمه تنک بیدکان، چشمه کرکوند، آسیاب آبی دولت آباد و درخت ۵۰۰ ساله در شهر دیزیچه هستند.
حیات وحش موته: از نمونه های جالب و دیدنی حیات وحش و مناظر طبیعی ایران اسلامی در بخش میمه شاهین شهر واقع شده است که در این منطقه و در دل کوهها و دشتهای پهناور آن صخرههای زیبایی از دل دشت بیرون آمده و روزهای متوالی محلی برای هر بستن راه کاروانان و تجار توسط راهزنان است.
یکی از این کمینگاه ها صخره ای معروف به تختِ محمد جعفر است که برروی آن چاهی کنده شده به گونه ایی که بدنه آن روبه مسیر کاروانان راه دارد؛ از دیگر مناظر طبیعی منطقه، تخته سرخی با طبیعتی زیبا و قابل توجه به رنگ قرمز و سبز و دیگری مشهور به دره دوزخی است.
این دره زیبا و وحشتناک به رنگ خاکستری و سیاه چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند اما متاسفانه در سالهای اخیر جهت استخراج معادن سنگ، این منطقه نیز روبه نابودی می رود.
مسیرهای دسترسی:
۱) جاده ای که از سمت تهران پس از عبور از دلیجان – محلات و خمین به گلپایگان می رسد.
۲) جاده ای که از سمت اصفهان از شاهین شهر جدا شده و پس از عبور از علویجه و دهق به گلپایگان می رسد.
پارک ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو: در شمال و شمال شرقی شهرستان تیران واقع شده از زیست گاه های حیات وحش به شمار میرود و مهمترین گونه های جانوری این منطقه شامل آهو، قوچ، پازن، میش و گرگوجه است.
همچنین با توجه به اینکه تیران و کرون در گذشته به عنوان یکی از مناطق ییلاقی مورد توجه رجال و دولتمردان در دوره های تاریخی مختلف بوده، ارگ حکومتی قمیشلو در ۶ کیلومتری شمال شهر تیران توسط مسعود میرزا ظل السطان پسر ارشد ناصرالدین شاه ساخته شده است.
منطقه نمونه گردشگری کشه (طرقرود): در فاصله ۳۰ کیلومتری شهر نطنز و ۹۰ کیلومتری مرکز استان اصفهان در دامنه کوههای سر به فلک کشیده کرکس و در جوار منطقه شکار ممنوع کرکس قرار گرفته و چشم اندازهای بیبدیل روستای کشه و مناظر طبیعی جذاب منطقه این نقطه را به یکی از زیباترین مکانهای شهرستان نطنز تبدیل کرده است.
شاید به نظر برسد تبدیل این روستا به منطقه نمونه گردشگری و ساخت دهکده تفریحی تا حدودی از بکری این روستا کاسته باشد اما اگر بدون توجه از این دهکده تفریحی به دل روستا گام بنهید، زندگی دست نخورده اهالی روستا توجه شما را برخواهد انگیخت؛ جایی که در کوچههای پرپیچ و خم کوهستان که از هر گوشه آن یک نفر با لباس محلی در گذار است.
از جمله جاذبههای عمده محدود طرح مذکور همجواری این محدوده با کوه کرکس با ارتفاعی در حدود سه هزار و ۹۰۰ متر است که در تمام فصول گردشگران و کوهنوردان را به سوی خود جذب میکند.
مسیر دسترسی: جاده نطنز-اصفهان، طرق رود (۲۵ کیلومتری نطنز)، روستای کشه(۵ کیلومتری طرق رود)
منطقه شکار ممنوع کرکس: این منطقه با وسعتی در حدود ۱۰۰ هزار هکتار از شهریور ماه ۱۳۷۱ تاکنون جزو منطقه شکار ممنوع اعلام شده است که این منطقه با برخورداری از پوشش گیاهی خاص و حیات جانوری منحصر بفرد خود یکی از زیباترین مناطق حفاظت شده طبیعی محسوب میشود.
وجود چشمهسارهای فراوان در درههای منتهی به کوه کرکس در نزدیکی به شهر طرق رود با جاذبه های گردشگری فراوان از جمله دریاچههای فصلی و بناهای تاریخی مانند قلعه، دریاچه بند طرق و مساجد تاریخی این منطقه را به یکی از مناطق نمونه گردشگری تبدیل کرده است.
چشمه ناز ونک: یکی از زیباترین و بکرترین تفرجگاه های شهرستان سمیرم و شهر ونک چشمه ناز ونک است که در ۶ کیلومتری جنوب غربی شهر ونک با جادههای خاکی و در ۳۶ کیلو متری شهر سمیرم قرار دارد.
آب چشمه ناز ونک شهر ونک پس از پیوستن به رودخانهای کوچک، کمی بعد به رودخانه پر آب موسوم به آب ونک می ریزد، این رودخانه به سمت دشت ارمند پیش میرود تا در آنجا به کارون ملحق شود.
مسیر دسترسی: پس از عبور از روستای قلعه قدم، گردنه گله وار و گردنه نخودان به ونک میرسیم. برای رسیدن به چشمه ناز بایستی از رودخانه عبور کرد که از ونک تا چشمه حدود سه ساعت و تا قله کوهی به نام دالان در جوارآن نیز ۵ تا ۶ ساعت راه است.
چشمه و آبشار لادر در خمینی شهر: تفرجگاه چشمه لادر هر ساله تعداد زیادی گردشگر از سرتاسر ایران را به سمت خود جذب میکند.
آب این چشمه از دل کوههای شمال غربی شهر جاری و در بستر خود به سمت پایین محیط آرام و دلپذیری را برای دوستداران طبیعت فراهم میکند که در فصول پرباران و خنک سال، مکانی مناسب جهت گذراندن ساعاتی آرام در دل کوه است.
مسیر دسترسی: جاده کمربندی خمینی شهر، نجف آباد، بعد از دانشگاه آزاد خمینی شهر
پارک ملی کلاه قاضی: پارک ملی کلاه قاضی درجنوب اصفهان و تقریبا در ۳۶ کیلومتری این شهر قرار دارد و جاده اصفهان به شیراز از سمت شمال و غرب این پارک می گذرد، ارتفاعات و دشت های اطراف یکی از بهترین زیستگاه های وحوش است.
کل، بز کوهی نر، آهو یا غزال ایرانی، پلنگ، خرگوش وحشی، گرگ، کفتار، شغال، تشی، روباه، کاراکال، گربه شنی از گونههای این منطقه است.
از زمان شاه عباس صفوی و بعد از آن به خصوص در دوره قاجاریه این کوه ها از شکارگاه های مخصوص این شاهان محسوب می شده است
مسیر دسترسی: بهارستان، جاده اصفهان به شیراز، قبل از شهرضا
بخشی از فیلم خیلی دور، خیلی نزدیک در این روستا فیلمبرداری شدهاست.
آبشار آب ملخ: این آبشار که به «تخت سلیمان» نیز معروف است که از زیباترین و در عین حال خطرناکترین آبشارهای ایران است که در ۱۶۰ کیلومتری جنوب غربی اصفهان قرار گرفته است و از ذوب شدن برفهای کوه دنا، چشمههای این منطقه رو پرآب کرده و آبشارهای زیبایی ایجاد میکند.
اما زیبایی خاص این پدیده به خاطر وجود چشمه یا سرابی با آبدهی فراوان است که از دیوارههای شمالی بالای سقف تونل خارج شده و به شکل آبشاری آبپاش مانند، هر دو دهانه تونل رو میپوشاند.
معروف است که آبشارملخ دارای ترکیبات ویژهای است که نقش یک سمپاشی طبیعی رو برای مزارع و زمینهای کشاورزی دارد و تمام ملخهای مهاجم رو درجا نابود کند و دلیل نام تخت سلیمان هم این است که مردم روستا معتقدند که سنگ بزرگی که مثل پل برروی آبشار قرار گرفته، استراحتگاه حضرت سلیمان بوده است.
مسیر دسترسی: در فاصله ۵۰ کیلومتری جنوب شهرستان سمیرم، در مسیر منتهی به یاسوج و در چند کیلومتری روستای آب ملخ می توان به این آبشار دسترسی پیدا کرد.
تفرجگاه گلستانکوه: منطقهای سرسبز و بسیارخوش آب و هوا و دارای شرایط ییلاقی مناسب در جنوب شهرستان خوانسار است که سرتاسر آن پوشیده از گونههای گزانگبین، پیاز وحشی (موسیر) و انواع گلهای زیبا است که از آن جمله می توان گلهای لاله اشک مژگان، انواع لالههای سرنگون، سرنگون ایرانی، حنایی، لاله بیشهزار، لاله آتشی و لاله کوهی را نام برد.
این منطقه درفصل بهارپر ازگلهای اشک مژگان و لاله سرنگون می شود؛ این گلهای دارای خاصیت دارویی درمیان بوته های گزانگبین وحتی بر روی صخرهها میرویند و با زیبائی خود هر بینندهای را مجذوب خود می کند.
مسیر دسترسی به گلستان کوه: دشت لالههای واژگون در دره باریکی در دامنه گلستان کوه خوانسار واقع استکه راههای ارتباطی به این شهر از خمین، گلپایگان، اصفهان و داران است.
از تهران، بعد از سه راه سلفچگان، به سمت خمین و گلپایگان ادامه مسیر میدهید تا به خوانسار برسید و از آنجا با طی مسیری کیلومتری به روستای دره بید میرسید. از اینجا به بعد با توجه به علامتهای لاله واژگون درطول مسیر از صحت مسیر انتخابی میتوانید مطمئن شوید.
پارک سرچشمه خوانسار: همچنین یکی از مراکز تفرجگاهی و گردشگری خوانسار پارک سرچشمه این شهر است که با وسعتی حدود ۱۵ هکتار در جنوب شهر خوانسار و در دامنه کوه خوانسار قرار دارد و به دلیل وجود چشمه های آب متعدد از جمله چشمه مرزنگوش، چشمه شترخون و چشمه پیر که در جنب آرامگاه شیخ اباعدنان قراردارد ازطراوت و زیبایی خاص برخوردار شده و وجود جنگل انبوه از درختان مختلف در دامنه کوه و محل های استراحت و سکوهای مخصوص مسافران و میهمانان بر جاذبه طبیعی این پارک زیبا افزوده است.
چشمه اصلی این پارک ضمن افزایش بر زیبایی پارک تامین کننده آب کشاورزی خوانسار بوده و نهرهای ۱۱ گانه خوانسار از آن بهره مند می شوند.
خوانسار به معنی چشمه سار یا چشمه های فراوان است و دلیل آن نیز وجود ۴۵۰ چشمه در خوانسار است؛ تاریخچه این شهرستان به قبل ازاسلام می رسد و وجود آثاری از آتشکده تیر و معبدی بنام هیکل درکوه تیر در حوالی روستای تیدجان و سنگ قبری به خط پهلوی درقریه قودجان دلیلی براین مدعاست.
مدارکی از سابقه تاریخی خوانسار در دست است که نشانه تاریخ مهاجرت دسته ای از اقوام یهود به خوانسار و سر گذشت آنها را نشان می دهد که به زمان سلطنت کورش می رسد.
همچنین گفته می شود در زمان حمله افغانها به ایران اشرف افغان با سپاهی عظیم قصد تصرف این شهر را داشت ولی مردم غیرتمند و جوانان سلحشور این شهر ماه ها در مقابل او مقاومت نمودند و ناچار از محاصره شهر دست کشید.
به علت بافت فرهنگی مذهبی و وجودعلایق مذهبی در خوانسار بالطبع آثار و ابنیه تاریخی مذهبی فراوان و از جمله امامزادگان و بقاع متبرکه فراوانی در این شهر وجود دارد.