» اخبار » ۴ ماه با بودجه؛ از تحویل تا تصویب
۴ ماه با بودجه؛ از تحویل تا تصویب
اخبار - ویژه

۴ ماه با بودجه؛ از تحویل تا تصویب

۰

طبق گفته‌ معاون سازمان برنامه و بودجه، مجلس یک ماه فرصت دارد مرحله اول بودجه را بررسی و تصویب کند، سپس سازمان برنامه و بودجه بعد از تصویب مرحله اول ۱۰ روز فرصت دارد بودجه تفصیلی را تقدیم مجلس کند و سپس مجددا مجلس ۴۰ روز فرصت بررسی دارد و سازمان برنامه و بودجه نیز با مجلس هماهنگ است که بودجه تا پایان سال به تصویب مجلس برسد.

به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از ایسنا، امسال روند بررسی لایحه بودجه طبق اصلاحات انجام شده در ماده ۱۸۲ آیین نامه داخلی، تغییر کرده است. بر این اساس، دولت بودجه را در دو بخش به مجلس تقدیم می کند؛ بخش اول شامل ماده­ واحده مشتمل بر احکام مورد نیاز برای اجرای بودجه کل کشور، سقف منابع بودجه عمومی دولت به تفکیک درآمدها و واگذاری دارایی­‌های سرمایه‌­ای و مالی و اجزای اصلی آن‌ها، ترازهای عملیاتی، سرمایه‌­ای و مالی بودجه عمومی دولت و فروض برآورد منابع و مصارف بودجه است.

دولت بخش اول لایحه بودجه را به صورت رسمی در اوایل آذر تقدیم مجلس کرد، اما مجلس کلیات را در جلسه علنی روز ۲۱ آذر مورد بررسی قرار داد و آن را رد کرد؛ بنابراین دولت مجددا کلیات لایحه بودجه را اصلاح کرد و کلیات لایحه اصلاحیه بودجه ۱۴۰۳بعد از بررسی مجدد در جلسه روز ۲۹ آذر تصویب شد.

همچنین مهلت پنج روزه ارائه پیشنهادات نمایندگان به لایحه بودجه هفته گذشته به اتمام رسید و بلافاصله فرصت پنج روزه کمیسیون­‌های تخصصی مجلس برای رسیدگی به پیشنهادهای نمایندگان و ارائه گزارش آن به کمیسیون شروع شد و این مهلت هم ۱۰ دی به اتمام رسید.

بر این اساس، جلسات کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۳ برای بررسی جزئیات بخش اول لایحه بودجه از دیروز و با اتمام مهلت پنج روزه کمیسیون‌ها برای رسیدگی به پیشنهادهای نمایندگان، شروع شده است.

بر این اساس، کمیسیون تلفیق از روز دوشنبه (۱۱ دی) حداکثر به مدت ۱۰ روز (بدون احتساب تعطیلات رسمی) فرصت دارد تا به پیشنهادهای واصله از کمیسیون­‌ها رسیدگی کند و گزارش آن را در سامانه بارگذاری کند. پس از بارگذاری گزارش کمیسیون تلفیق، کمیسیون­‌ها و نمایندگان می‌­توانند ظرف سه روز پیشنهادهای خود را در مورد گزارش کمیسیون تلفیق ثبت کنند. سپس این گزارش در جلسات علنی مجلس مورد رسیدگی قرار می گیرد.

پس از اتمام رسیدگی بخش اول لایحه بودجه، مصوبه مجلس به شورای نگهبان ارسال و پس از تأیید آن شورا، به دولت ابلاغ می‌شود. در مرحله بعد دولت موظف است حداکثر ۱۰ ­روز از زمان ابلاغ بخش اول قانون بودجه، بخش دوم لایحه بودجه مربوط به جداول تفصیلی شامل ارقام بودجه را به مجلس ارسال کند.

با توجه به رد شدن لایحه بودجه در مرحله اول در مجلس این نگرانی وجود داشت که بودجه تا پایان سال تصویب نشود و به شکل چند دوازدهم تصویب شود، اما آنطور که حمید امانی همدانی – معاون سازمان برنامه و بودجه – در نشست خبری اخیر خود اعلام کرده، سازمان برنامه و بودجه با مجلس هماهنگ است که این کار تا اواخر اسفند ماه خاتمه پیدا کند و بودجه تا پایان سال بودجه به تصویب مجلس برسد؛ بنابراین به شکل یک دوازدهم تصویب نخواهد شد.

طبق گفته‌ او، مجلس یک ماه فرصت دارد مرحله اول بودجه را بررسی و تصویب کند، بعد سازمان برنامه و بودجه بعد از تصویب مرحله اول ۱۰ روز فرصت دارد بودجه تفصیلی را تقدیم مجلس کند و بعد مجددا مجلس ۴۰ روز فرصت بررسی دارد.

گفتنی است؛ در لایحه بودجه ۱۴۰۳، منابع عمومی دولت در بودجه با رشد ۱۸.۲ درصدی، ۲۴۶۲ هزار میلیارد تومان و درآمدهای پایدار نیز با رشد ۴۱.۹ درصدی به ۱۴۹۵ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است. همچنین در بخش درآمدهای پایدار دولت، درآمدهایی مالیاتی بیشترین سهم را دارد که با رشد ۴۹.۸ درصدی نسبت به سال جاری، ۱۱۲۲ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است. درآمد حاصل از حقوق ورودی در رتبه بعدی قرار دارد که ۱۴۰ هزار میلیارد تومان بوده که ۳.۸ درصد منفی بوده است.

دیده نشدن برنامه هفتم به طور کامل در لایحه، افزایش نزدیک به ۵۰ درصدی مالیات و اثرات احتمالی آن بر تولید و معیشت مردم، افزایش حدود ۳۶ درصدی فروش اوراق به عنوان یک منابع ناپایدار، دیده نشدن منابع همسان‌سازی و متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان و کسری بودجه را از جمله ایرادات مجلس به لایحه بودجه سال آینده بود.

لینک کوتاه: https://eco365.ir/bq0e

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×