اختلاف دو وزیر برای نصب سامانههای خورشیدی در ساختمانها
وزارت راه و شهرسازی بعد از به اوج رسیدن ناترازی انرژی در کشور، در حالی به دنبال بازنگری مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و الزامی کردن نصب سامانههای خورشیدی در ساختمانها است که این الزام نگرانیهایی را در میان سازندگان ساختمانها ایجاد و موجب واکنش وزیر نیرو به این اقدام شده است.
به گزارش اکو ۳۶۵ و به نقل از اقتصاد آنلاین؛ تاکید مقامات ارشد وزارت راه و شهرسازی به ویرایش مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان نشان می دهد که این وزارتخانه به این نتیجه رسیده است که یکی از راه های رفع ناترازی انرژی می تواند نصب پنل های خورشیدی در ساختمان ها باشد.
«حامد مانیفر» مدیرکل دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان وزارت راه و شهرسازی با اشاره به اهمیت ورود فناوریهای نوین در حوزه مهندسی ساختمان معتقد است دیگر نمیتوان با رویکردهای گذشته به صنعت ساختمان نگاه گرد. فناوریهایی نظیر مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM)، سیستمهای مدیریت هوشمند (BMS)، بهینهسازی مصرف انرژی و اینترنت اشیا، نه تنها بهرهوری در ساختوساز را افزایش میدهند بلکه زمینهساز تحول اساسی در خدمات مهندسی هستند.
او با تاکید بر اینکه هیئتمدیرههای جدید باید بستری فراهم کنند که مهندسان جوان بتوانند فناوریهای مدلسازی اطلاعات ساختمان و بهینهسازی مصرف انرژی و اینترنت اشیا را بیاموزند و در صنعت ساختمان بهکار بگیرند افزود: ویرایش جدید مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان که بر پایه بهرهوری انرژی و فناوریهای نوین تدوین شده، به زودی منتشر خواهد شد. پس از آن، مباحثی مانند ۱۳، ۱۴ و ۱۶ نیز با همین نگاه بازنگری خواهند شد.
شرکت توانیر و سازمان نظام مهندسی ساختمان در نیمه تابستان امسال بود که تفاهمنامهای به امضا رساندند که بر اساس آن، ساختمانهای چهار طبقه به بالا یا ساختمانهایی با مساحت بیش از ۱۰۰۰ متر مربع ملزم به نصب پنلهای خورشیدی شدند. این تفاهمنامه، همراه با اظهارات مسئولان توانیر در خصوص الزامی شدن نصب سامانههای خورشیدی، نگرانیهایی را در میان مالکان و سازندگان ساختمانها ایجاد کرده است.
«محسن ذبیحی» معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر، در اینباره گفته است: «در این تفاهمنامه، ساختمانهایی که قصد دریافت پروانه ساخت دارند، باید از پنلهای خورشیدی استفاده کنند. هدف از این طرح، فرهنگسازی برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و حفظ محیط زیست است.»
وی همچنین اشاره کرد که یک نظامنامه از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان برای تدوین روشهای اجرایی نصب سامانههای خورشیدی تهیه خواهد شد و ظرفیت سامانهها در هر ساختمان بر اساس فضای پشتبام تعیین میشود. همچنین امکان نصب پنلها در محوطهها و پارکینگها نیز وجود دارد. در صورت عدم نصب پنلهای خورشیدی، سازمان نظام مهندسی ساختمان تاییدیههای لازم را صادر نخواهد کرد و شرکتهای توزیع برق نیز به این ساختمانها انشعاب برق واگذار نخواهند کرد.
وزارت راه و شهرسازی با توجه به ناترازی انرژی در کشور و لزوم کاهش وابستگی به منابع انرژی غیرقابل تجدید اقدامات خود را برای مدیریت مصرف انرژی در ساختمانها با ویرایش مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان که بر پایه بهرهوری انرژی و فناوریهای نوین تدوین شده است آغاز کرده است.
این برنامهها از اوایل دهه ۹۰ آغاز شد، زمانی که افزایش مصرف انرژی و مشکلات ناشی از آن، ضرورت توجه بیشتر به انرژیهای پاک و تجدیدپذیر را ایجاب کرد. وزارت راه و شهرسازی در راستای کاهش مصرف انرژی در ساختمانها، ابتدا به اقدامات مربوط به عایقبندی حرارتی، بهینهسازی نورپردازی و سیستمهای سرمایشی و گرمایشی پرداخت. اما با توجه به اهمیت روزافزون انرژیهای تجدیدپذیر، نصب سامانههای خورشیدی در ساختمانها به یکی از موضوعات محوری تبدیل شد.
در ویرایش جدید مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان، وزارت راه و شهرسازی در نظر دارد الزامات جدیدی برای نصب سامانههای خورشیدی به ازای هر مترمربع بنا تعیین کند. این اقدام در راستای بهینهسازی مصرف انرژی و کاهش وابستگی به منابع غیرقابل تجدید در سطح ملی از اهمیت ویژهای برخوردار است.